Carpe diem #1

“A work of art encountered as a work of art is an experience, not a statement or an answer to a question. Art is not only about something; it is something. A work of art is a thing in the world, not just a text or commentary on the world.”

En av de vanligaste medelklassmarkörerna är att raljera över carpe diem-visdomsord som omedvetet banala människor postar på sociala medier – vem behöver sådant trams? Jag till exempel! Uppenbarligen, eftersom jag själv tillhör dem som samlar på sig “tänkvärda” eller “inspirerande” citat.

Vilket väl människor lär ha gjort i alla tider, som ett slags guidning i (o)vardagens grubblerier. Istället för att endast skicka dem till ett fåtal vänner via messenger kommer jag istället då och då att lägga upp citat här. Lägg taggen #carpediem på minnet.

Det ovanstående citatet lär väl dessutom vara ännu mer relevant i dag än när Susan Sontag 1965 skrev det som en del av sin essä On Style (ingår i den omistliga essäsamlingen Against Interpretation and Other Essays, på svenska Konst och antikonst).

Relaterat:
Simon Reynolds Thinkige Kru-blogg (“vintage thoughts from others, vintage thoughts from me – varying degrees of profundity – thoughts quoted for the turn of thought / phrase rather than for truth value – quoted not necessarily because I agree with them or approve of them”).

Matttias Jonssons “Bamse, Tom Wolfe & Susan Sontag” (från BCNVT-bloggen 2015).

1 thought on “Carpe diem #1”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.