Fria serien 2013

omslag_antologin_Fria_serien.indd
(Klicka på bilden för högupplöst version.)

FRIA SERIEN
Häftad. Språk: Svenska. Antal sidor: 360. Utg.datum: 2013-10. ISBN: 9789175751153. Formgivning: Mikael Granberg.

Info om Fria serien:

Seriösa böcker ska gärna vara tjocka och värkas fram under lång tid, under hårt redaktörskap. Inget fel med det men med Fria serien vill vi istället fokusera på ett annat slags publicering, med en annan typ av lätthet: tunna, varierade, snabbproducerade böcker, skrivna utifrån största möjliga innehållsliga frihet.

Innehållet i Fria serien kommer från nio personer som alla fick samma fråga, uppmaning och löfte: Vill du vara med? Fyll en bok med något, vad du vill – vi ger ut det! Böckerna ges ut samma dag, har en standardiserad formgivning och produceras print-on-demand.

Dessa titlar ingår i Fria serien:

F: Petter Eklund Aldrig mera ensam – The lost tapes of Petter Eklund
R: Elias Hillström Amorf
I: Karin Christensen Contes
A: Albin Werle Dröm/arkeologi
S: Anna-Karin Brus Flersägningar
E: Jonas Ellerström Intryck från Amerika
R: Niklas Karlsson Reflexioner
I: Amanda de Frumerie Sluta hennes ögon
E: Elin Franzén Sniglar
N: Fria serien: 2013 (antologi, som samlar ovanstående titlar)

Presentationer av Fria serien-titlarna:

PETTER EKLUND: ALDRIG MERA ENSAM – THE LOST TAPES OF PETTER EKLUND
Alla saker som vi samlar på oss. Vad betyder de? Alla texter som vi skrivit. Var hamnade de? Om man öppnar byrålådan och rotar runt lite, kan de då framstå som nya? I Aldrig mera ensam har Petter Eklund, utifrån gammalt och nytt, komponerat en popskiva i form av en bok, men med samma slags innehåll: Lösa trådar som binds till mönster, rytm och stämningar.

ELIAS HILLSTRÖM: AMORF
Ett spår, ytterligare ett. Musik, ljud och ord som både ledtrådar och villospår. Hur lyssnar vi? Varför? I essän Amorf undersöker Elias Hillström lyssnandets form och upplösning. Visklek, slump, kulturpolitik, kommers eller ny teknik? Vad är det som i slutändan avgör vad det är som vi får höra?

KARIN CHRISTENSEN: CONTES
Ni ville ha en kort presentationstext. Jag tänker inte krångla till det utan skriver väldigt kortfattat. Ni får säga till ifall det är något jag bör tillägga. Hälsningar Karin.
Jag är 38 år och bor i Malmö. Jag har skrivit lyrik sedan 20-årsåldern. Contes är bilder ur barndom och nutid.

ALBIN WERLE: DRÖM/ARKEOLOGI
Dröm/arkeologi var ett projekt där Albin Werle fick sig själv till att gräva och leta efter föremål i sina drömmar, bakom de gränser som hans sovande hjärna satte upp. Under marken, bakom väggarna. Texten är anteckningar från processen där hans vakna liv blev en konsekvens av det drömda.

ANNA-KARIN BRUS: FLERSÄGNINGAR
Har du funderat på varför en pudel heter pudel eller en schäfer schäfer? Vore inte pubel och skällfer mer logiskt kopplat till hur dessa hundar ser ut och vad de gör? Felsägningar, eller folketymologier, korrigerar ord så att de blir mer logiska. Flersägningar är en kryptoencyklopedi och ett ordkollageverk över denna språkliga kategori.

JONAS ELLERSTRÖM: INTRYCK FRÅN AMERIKA
Resereportage med fotografier av Elisabeth Mansén
Den politiska enheten USA är en sak, den kulturella mångfalden Amerika en helt annan. Under en resa genom några sydstater och en vistelse i New York samlar Jonas Ellerström intryck från den kontinent där så många moderna myter skapats: de ständiga uppbrottens, de gamla och nya drömmarnas land.

NIKLAS KARLSSON: REFLEXIONER
I Niklas Karlssons debutbok Reflexioner kolliderar analoga och digitala kollage, textfragment, aforismer och oblika påståenden och skapar en helhet som är både oroande och underhållande, kryptisk och materiell.

AMANDA DE FRUMERIE: SLUTA HENNES ÖGON
Sluta hennes ögon är en omdiktning av myten om Orfeus och Eurydike. Dikt och prosa, dröm och verklighet smälter samman och skapar en inre logik. Amanda de Frumerie är utbildad konstnär och detta är hennes första egna bok. Sluta hennes ögon är illustrerad av författaren själv.

ELIN FRANZÉN: SNIGLAR
Sommaren finns som olika bilder. Elin Franzén tittar, funderar och undersöker sniglarna i gräset och på stenarna, på landet och i stan. De vägleder och får henne att drömma, fantisera och minnas. En liten, krypande utgångspunkt som tar oss med från de tidigaste barndomsminnena och rakt ut i rymden.

FRIA SERIEN: 2013
Fria serien: 2013 är en 362 sidor tjock antologi som samlar de övriga nio titlarna i serien, av Petter Eklund, Elias Hillström, Karin Christensen, Albin Werle, Anna-Karin Brus, Jonas Ellerström, Niklas Karlsson, Amanda de Frumerie och Elin Franzén.

2 thoughts on “Fria serien 2013”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.