Var jag går i skogar, berg och dalar kommer det att synas i Spotifys veckolista

De här skräddarsydda funktionerna som Spotify erbjuder har helt gått mig förbi. Alltså färdiga spellistor baserade på vad de tror att man gillar för att man antytt något åt det hållet i och med tidigare lyssning. Jag har vetat om att de funktionerna finns, att folk använder färdiglistorna, men jag har inte tänkt på att testa själv. Det kan nog ha flera förklaringar. Fastän jag är rätt aktiv på nätet – klickar hit och dit och uppskattar att spontant upptäcka det som kan dyka upp via klickandet – så har jag insett att jag bär på något slags motstånd när det gäller att ta till mig nya tjänster, funktioner, uppdaterade program- och appversioner. Ofta har programversioner eller hårdvara hängt med så länge att jag mer eller mindre tvingas vidare när de till slut lägger av. Tekniken och jag blir inkompatibla med samtiden. Så tendensen att hålla fast vid det jag redan använder och är van vid är väl en avgörande sak.

Sedan vill jag inte gärna överlåta sånt som rör smak, som musik till exempel, åt någon annan. Det är väl tjurskalligt, att gå omkring och tro att det bara ‘gills’ om man kämpat sig fram till sin specifika musiksmak genom att vada genom träskmarker av sämre och bättre grejer och lyckats vaska fram några sällsynta fynd längs vägen. Jag har nog också avfärdat de färdiga listorna utifrån en oreflekterad skepsis inför att det skulle kunna bli lyckat, de flesta musikupptäckter på senare år har gjorts på Bandcamp, Soundcloud och Youtube där mina redan upptrampade stigar ganska ofta leder till något nytt intressant.

I alla fall så fick jag syn på färdiglistan Discover Weekly häromveckan. Efter att ha raderat en hel radda med konstiga artistbaserade listor som jag inte har skapat själv föll blicken på Weekly och jag klickade. Där fanns en blandning av kända och okända artister; för mig kända som jag inte lyssnat på och en del som jag har lyssnat på, och så en del helt främmande namn. Ett av de första på listan var Shin Joong Hyun (Sydkorea), av albumomslaget att döma en låt från 60-talet. Det lät fint! Överraskad av att listan prickat så rätt. Detta första fynd uppmuntrade förstås till vidare lyssning och det kom fler fina låtar, t ex med Les Rallizes Dénúdes (Japan). Att jag hittills missat det här sättet att upptäcka?! Sparade favoriterna i en egen lista.

Väntade med viss spänning på nästa veckas lista, men när den dök upp verkade algoritmerna vilse. Förmodligen har de gått igång på några Kjell Höglund-spelningar och Lisa Ekdahls roliga Magnus Carlson-tolkning i Så mycket bättre, och nu är listan fullproppad med hyfsat aktuella svenska artister som jag inte ens orkar provlyssna på. Det här är ett problem med sådana här tjänster: de tror att jag gillar annat som brukar räknas till samma genre, när min smak i själva verket är selektiv och oförutsägbar. Jag kan gilla någon låt med ex. Pontus och Amerikanerna, men inte 90-talets samlade gitarrer, bara för det.

Lite tålamod ska jag väl ha med det här, men jag inser ju att det är en skenservice. Det kommer inga listor, särskilt inte några bra, från ingenstans, jag måste själv vara aktiv och ge ledtrådar för algoritmerna att spinna vidare på. Vad ska jag mata dem med då? Vänta lite nu: tillbaka till att välja på egen hand?! Gentjänst, skentjänst…

Några nya favoriter har jag ändå funnit, på första försöket.

 

2 thoughts on “Var jag går i skogar, berg och dalar kommer det att synas i Spotifys veckolista”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.