Årets främsta läsupplevelse

9789100142414

Min allra främsta läsupplevelse hittills i år går i spåren efter den smalfete Ingvar Fransson från Slutarp. Huvudpersonen i Erik Anderssons Indialänderna (Albert Bonniers förlag, 2015) är en undflyende figur uppenbarligen på väg allt längre österut till ännu mer obskyra landsändar, en som främst skildras i tredje person av någon som försökt åstadkomma affärer eller annat utbyte i en forna sovjetrepublik. För att vara huvudpersonen i en roman är hans repliker (man kan verkligen höra hans breda västgötska) ytterst få.

En etnolog som läser på distans på Umeå universitet, som grubblar över busstidtabellerna i Falbygden och knappt ens lyckas ta sig till Skövde säger: ”Det var som om vägen ut från Hömb, den enda vägen, gick genom ett trångt bergspass i Dagestan.” Men givetvis finns Fransson till hands för att öppna dörrar och knyta kontakter.

Erik Andersson skriver i en ton som jag ibland tycker påminner om Claes Hylingers, fast ännu roligare, med mer skruv. När jag tidigare bloggade om Det hemliga sällskapet försökte jag fånga den så här: ”Det är en lättsam historia full av visdomsord genomsyrade av en livsinställning jag gärna ser mer av. Det handlar om att flanera och observera, om att lägga märke till vackra eller absurda detaljer i det alldagliga. När det förhöjda knappt är märkbart – tänk ett inåtvänt leende i samförstånd eller en inspirerad konversation med vänner istället för ett förnumstigt illvrål – är det raka motsatsen till samtidens övertydliga svacka.” I ett liknande tonläge avhandlar Erik Andersson “tunga” ämnen som folkkultur, villkor för översättning, nationalism och musik/konst som bärare av ideologi bland mycket annat. Det är oerhört sympatiskt och fint.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.