Skivor som fått för lite kärlek #2: Micronism “Inside a Quiet Mind”

Micronism – Inside a Quiet Mind (Kog Transmissions, 1998)

”It’s amazing what you can find with a quiet mind…”

Den här skapelsen av den unga nya zeeländaren Denver McCarthy hör till mina absoluta favoriter när det kommer till techno i fullängdsformat. Det är faktiskt en rakt igenom underbar skiva, älskvärd och inbjudande, som utan att man riktigt kan sätta fingret på hur eller varför mest bara låter som sig själv.

Det här är techno som låter som de första vårblommarnas välkomsthälsning. Här finns inget av det hårda och kalla man vanligen associerar med techno (visst, jag kan älska det också) att finna, tvärtom är det här varm, puttrande, melodisk techno som sprudlar av livsglädje, men ibland också små stänk av mörker och eftertänksamhet. Ett visst introvert drag kan skönjas, av albumtiteln inte minst, men det tycks som att det försiggår ett potpurri av känslor i Denvers tysta inre.

Skivan är nästan omöjlig att genrebestämma mer än att ”nån slags techno är det”. Ambient techno har vissa försökt, men det finns inget direkt ambient över musiken. IDM? Nej, Micronism har inget gemensamt med genren med det olyckligt valda namnet. Dub techno? Nu närmar vi oss lite, och det är också en uttalad influens hos upphovsmannen, men samtidigt: den skuggiga, bastyngda eko-ljudvärlden hos artister som Maurizio och Basic Channel känns väsensskild från Micronisms vårblommor.

Jag tror att hemligheten bakom varför Inside a Quiet Mind låter som den gör är att Denver var ung och inte riktigt visste vad han pysslade med. Ibland funkar det så: stjärnorna står rätt och en ung, oerfaren artist lyckas på ren, oförfalskad skaparglädje producera något unikt. Denver pusslade enligt egen utsaga ihop den här skivan på en Amiga-dator under några år i sena tonåren och tidiga tjugoårsåldern. Och visst, det hörs emellanåt att han kanske inte hade en superstudio till sitt förfogande, men vad gör det? Det är ju slutresultat som räknas, sen att trumprogrammeringen kanske är i enklaste laget ser jag mer som en charmig skönhetsfläck hos någon jag tycker väldigt mycket om.

Avslutningsvis, som alltid: DO. IT. YOURSELF!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.