5 x kultur (vecka 17)

Moor Mother (musiker, konsert på Fasching 1 maj)
På söndag (1 maj passande nog) spelar poeten, musikern och aktivisten Camae Ayewa, från Philadelphia, på Fasching i Stockholm. Lite mer känd som Moor Mother. Hennes bästa skiva är fortfarande den mörka, trasiga och som av skärvor vassa debuten Fetish Bones från 2016. Black power i tradition Nina Simone, Art Ensemble of Chicago, Gil Scott-Heron, Public Enemy och Moodymann. Men med ett noise, punk och avantgarde-filter som gör det helt eget. Låtar som liksom försvinner ner i ett svart hål, går upp i rök eller vandrar in i en tung dimma av oljud. Huvudet i väggen gång på gång men slutar inte bara för det.

The idea is to travel throughout the race riots
From 1866 to the present time
A speedy decapitation by time, musk and thickness
Sacrificing love for hate
Makin’ it to the frontline with ease
Like how momma made biscuits outta nothing
All while having a dope needle in her arm

Sen dess har hon släppt en mängd musik i olika former och med olika samarbetspartners. Alltid intressant men sällan av samma skärpa som på debuten. På söndag hoppas jag på revolution.

Det röda äpplet (diktsamling, Lennart Sjögren)
Lennart Sjögren är nästan 100 år och debuterade som poet redan 1958! Hans senaste bok Det röda äpplet är speciell eftersom djuren och den öländska naturen inte är närvarande. Platsen är istället en vårdinrättning eller ett äldreboende. Röster till röster till röster. Och vissa rader som bara vänder upp och ned på allt, gnistrande i mörkret.

“Tiden visar en ny sida / en annan skönhet, den vi trodde inte fanns”

Somebody Somewhere (tv-serie, HBO Max)
Kanske det bästa som Duplass-bröderna gjort hittills. Långt ute i den amerikanska obygdens oändliga småstadsliv. En hemvändare. Och vänskap som uppstår. I en slags ut-och-invänd The Office där udda, ja verkligt udda personer, istället för att vara ännu knäppare än man först tror visar sig vara fina och mångbottnade och alldeles levande. Bra feelgood.

Den multipolära världens återkomst (podcast-avsnitt, Apans anatomi)
För den som längtat efter en marxistisk historiegenomgång av det moderna Sovjet och Ryssland – och hur vi i helvete kunde hamna här där vi nu är – så är det senaste poddavsnittet av Apans Anatomi rätt ställe.

Manchester City – Real Madrid (fotbollsmatch, Champions League semifinal)
Semifinalerna i Champions League brukar ofta kunna bli årets fotbollshöjdpunkter. Som gårdagens match mellan Manchester City och Real Madrid (“Facing them is like walking in a park with a lion on the loose. Fine, even quite enjoyable, thrilling. Then suddenly not fine.”, som en journalist skrev om Real). 4-3 och nästa veckas retur i Madrid kommer bli något extra. Hur det än går.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.