Jun Fukamachi – Nicole (album, 1986)

Text: Elias Hillström

När jag började lyssna på Jun Fukamachis skiva Nicole (86 Spring & Summer Collection) så tänkte jag att albumets titel beskriver en samling låtar som handlar om våren och sommaren. Det tog många lyssningar innan jag forskade vidare i saken och insåg att Nicole inte alls var namnet på en gammal kärlek utan ett klädmärke skapat av designern Mitsuhiro Matsuda. Och att 86 Spring & Summer Collection förstås syftar på Matsudas klädkollektion för våren och sommaren 1986.

Som så ofta var det förvirring och ett litet missförstånd som ledde mig in i musiken. Som fick mig att tolka skivans titlar på ett lätt romantiskt vis, likt kapitel i en roman om kärlek. “Morning Glow” – uppvaknandet. “Breathing New Life” – förälskelsens första glimt. “Garden” och “Urban Square” blir platserna där vi träffades. “Nile Blue” är färgen på hennes klänning. “Shining Through” kan handla om kärleken (eller om klänningen). “Early Summer Roses” är buketten med blommor. “At The Cutting Edge” handlar om det avgörande steget och avslutande “Passion” förklarar sig själv. Hela historien förstås med åttiotalets Tokyo som spelplats.

Jun Fukamachi – “jazz-fusion composer, pianist and pioneering synthesizer player”, som han beskrivs på Discogs – hade sedan tidigare gjort musiken som spelades när Matsudas New York-butik öppnade 1982. Där bland annat Andy Warhol och skådespelaren Candice Bergen ska ha förtjusats så av den atmosfäriska musiken att de krävde att få med sig var sin kassett hem efteråt. Moderna tolkningar av Erik Saties “Gnossiene”. Långsamma och dramatiska. Musik som imponerade så mycket på Matsuda att Fukamachi också fick möjlighet att ljudsätta en av Matsudas modevisningar några år senare. Den här gången pressas musiken också upp i liten upplaga och delas ut till publiken efteråt. Skivan får snart ett mytiskt liv så som speciella skivor i små upplagor ofta får. För två år sedan återutgavs den på WRWTFWW Records med namnet Nicole (86 Spring & Summer Collection).

Hur låter det då? Glimrande. Romantiskt. Modernt så som det är lätt att tänka sig att bara Tokyo på åttiotalet var: Ännu inga synliga sprickor i moderniteten. Tron på framsteget fortfarande allenarådande. Tekniken kommer att rädda oss.   

Ett blindtest och en del skulle nog svara library eller filmmusik. Det finns jazz där någonstans. Synth. Ambient. Några lätta, silkeslena funkrytmer. Och hisnande vackra, österländskt klingande, stråkpartier. Associationerna går både till science fiction och artonhundratal, fortfarande till Satie och men nu också till Sakamoto.

När vetskapen om den där modevisningen och klädkollektionen sakta börjar sätta sig träder också musiken fram på ett annat sätt. Andra bilder skapas. På samma vis som i den bästa library-musiken blir låtarna plötsligt på riktigt när den så tydligt har en definierad funktion. En beskrivning och färgläggning av världen, varken mer eller mindre. Och hur det ibland kan vara större än det mesta. “Urban Square” är just den där gatukorsningen i Shibuya och hur kan egentligen någonting vara mer fantastiskt än det? Precis som “Nile Blue” handlar om just den där blåa färgen och ingenting annat. Så känns Nicole i sina bästa stunder. Som färg och form. Som den perfekt sydda klänningen. Byxans blåhet lika vacker som himlen.

Nicole är musik som jag känner igen men som någonting annat: en annan plats eller en spegelbild (men av vadå?). Renare, klarare. En bild av någonting jag inte kan placera, hör men vet inte varifrån. Ofta är det just det mellanrummet man vill åt. Utan att veta om det. Utan att förstå tills man möter det.

Efter ytterligare lyssningar märker jag att skivan har en undertitel till: Instrumental Images. En bra beskrivning av Fukamachis försök att i musikalisk form sy en stilig kavaj och en vacker klänning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.