in my head i am alone

DnvNF0QWsAAQ4Pl

Hur mår lo-fi:n i detta algoritmens år 2018? Inte så tokigt om man ska döma av Freya Julianes egensläppta EP “in my head i am alone”. Troligen den mest obskyra skivan som det skrivits om i den här bloggen. Tror inte att det är många utöver hennes vänner som ens noterat att den ens existerar (men hon har ändå bemödat sig att lägga upp den på spotify, kudos!). En anledning lika god som någon annan att nedteckna ett par korta ord om den, tycker jag.

Jag ramlade bokstavligen över skivan på grund av twitters algoritmer –  jag råkade se att en independent-musiker jag följer hade lajkat hennes tweets och jag var tillräckligt nattjobbs-uttråkad för att faktiskt ge hennes skiva en lyssning. I normalt läge hade jag aldrig orkat ge den här för mig helt okända artisten en chans. Jag förväntade mig ingenting av värde och blev kanske därför extra glad när skivan visade sig vara rätt speciell och riktigt mysig om man tar den för vad den är.

Vad som bjuds på “in my head i am alone” är en samling korta, vaggviseliknande sånger i gränslandet mellan folk och grått brus, primitivt inspelade på mobiltelefon (det låter ännu jävligare och mer hardcore-lofi än sekelskiftets kassettinspelningar). Privat musik, snabbt inspelad för stunden, av den enkla anledningen att Freya kände för att uttrycka sig. Att hon rör sig i nån slags outsider-musik tradition kan man nästan ana på albumtiteln. Jag har ingen aning om det är en referens som betyder nåt för henne men jag mig känna ett släktskap den där ensamma känslan i en del av Jandeks musik (specifikt då den lite mer sansade minoriteten av hans låtar som faktiskt går att lyssna på utan att bryta ihop). Fast här ger jag kanske fel associationer då det är mycket mer melodiskt och “icke-kufigt” än all hans produktion (“Nancy Sings” undantagen, förstås).

Den här skivan kommer inte att dyka upp på några årsbästalistor men jag tycker absolut den är värd en lyssning. Det tar dig bara tolv minuter av ditt liv. Jag tyckte i alla fall att den var fin.

Här kan du lyssna på spotify. “The Whimper Non”, “Thief” och “Denmark” är mina favoriter.

Skivan finns även att köpa (med fulare omslag) digitalt på bandcamp:

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.