Vidare i världen: två radiotips

”Hej! Du har nu använt 80% av den datamängd som ingår den här månaden.”

Efter några dagar med generös wifi-åtkomst i staden Prato nära Florens har vi förflyttat oss till kusten och en lägenhet under snedtak från 1800-talet. Den är mindre än rummet jag hade i studentkorridoren 2002 och saknar, liksom korridorsrummet wi-fi. Efter en halv dag meddelar Tele2 att jag snart har surfat upp min lilla pott. Samma dag som det är min tur att blogga.

Klockan har hunnit bli 23, efter en kväll med pizza och billigt, gott rödvin intill stranden (där ett maraton passerade tidigare under kvällen) när jag påminns om att jag ju ska blogga idag. Jag kommer inte in på bloggkontot via mobilen, kommer inte på fler användarnamn och lösenord att testa.

Om jag nu får ut något på bloggen innan mitt bloggdygn är över får det bli något enkelt. Två tips på radiotema.

Anledningen till Prato-dagarna var en internationell radiokonferens med forskare och radiomakare m.fl. Där presenterades bl.a. två nätbaserade projekt som vidgar lyssnandet bortom den egna, ofta snäva, repertoaren (för egen del blir det mycket SR och ett fåtal fristående poddar).

Sök på ”Radio Garden” och lyssna på hela världens pågående sändningar (vi testade lite innan vi for på konferens och fick t.ex. in en japansk kanals morgonsändning. Hos oss var klockan närmare midnatt och vi föreställde oss morgonrutinerna som på samma gång ägde rum till det japanska pigga programmet).

På sidan ”Radio Atlas” finns prisbelönta radioproduktioner från många länder samlade. De har fått textning så att alla som kan läsa engelska kan ta del av dem. På konferensens andra dag fick vi lyssna till ett av radioverken – norska ”Den brune pakken” – i en trädgård innanför gamla hus och murar, med textningen projicerad mot en av väggarna.

När jag kommer hem till vårt eget wi-fi ska jag lyssna mig vidare i världen.

Godnatt från Mary Shelleys gamla hemvist.

Elin

37067143_10156363091031153_1062549349680021504_n

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.