Den problematiska indiepopen – eller: Vi Måste Prata om Another Sunny Day

Jag har mest skrivit om musik, bra sådan, hittills under det här blogg-peioden. Nu tänkte jag lite grann byta fot och försöka skriva om dålig sådan.

Handen på hjärtat, är det egentligen någon skillnad på den här låten…

…och den här?

Musikalisk är förstås den första låten indiepop med gravt Smiths-komplex och den andra dyster neofolk av en idiot som verkligen Vill Vara Farlig. Men essentiellt är de exakt samma låt. Det är samma tröttsamma misantropi, samma gymnasiala elitistiska människoförakt och samma obehagliga skolskjutar-vibbar i båda  låtarna. Till och med låtarnas videos är ju lika…

Det som gör Another Sunny Day-låten extra magstark är förstås avsändaren; den här sortens gränslösa misantropi är mer väntad från det JVVF:iga industri/neofolk-håll dit man tveklöst kan räkna Boyd Rice. Another Sunny Day släppte sina skivor på det extremt vänliga (i ordet mest positiva betydelse) indiepop-bolaget Sarah Records, kända för en massa fina, smarta och känsliga pop-sjuor, alltså den totala motsatsen till Boyd och hans gelikar. I Boyds fall blir det därför mycket lättare att avfärda låtens hatiska budskap som en sardonisk pose som hör genren till.

Fast även i Another Sunny Day-fallet är det förstås frågan om en pose, jag tror knappast att sångaren och låtskrivaren Harvey Williams föll in under massmördar-profilen ens under sin jobbigaste ungdomsår. Snarare handlar det om en riktigt pinsam misskalkylering från Harveys sida – han har uppenbart kalkylerat texten efter Morrisseys allra suraste “alla andra är idioter”-strofer men fumlat och råkat krydda sin soppa ALLDELES för starkt. Oj! Pinigt. Det som skulle bli lite witty misantropi vart creepy på riktigt.

Bara ungdomens dårskap kan ha hindrat Harvey från att lite skamset mumla “Oj… Jag gick kanske lite väl hårt där, he he…” i studion och diskret raderat inspelningen. Den oaptitliga, sönderpepprade soppan borde ha hamnat i vasken direkt. Istället gav han ut den på singel. Obegripligt.

På tal om Another Sunny Day förresten, vad ÄR det här för gråtrunkar-skit? Sarah Records i all ära, ibland har jag lätt att förstå folk som avskyr indiepop.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.