Magiska öar, dansande kokospalmer: en YouTube-portal jag aldrig vill tappa bort nyckeln till

Vid den här tiden förra våren hade jag just hittat en vrå på internet där det lät på ett alldeles speciellt sätt. Svalkande och varmt på samma gång, bekymmersfritt, alltid med några vindsurfare i sikte. Jag blev påmind om det här när Per Johansson för några veckor sedan uttryckte sin förtjusning inför YouTube som musikalisk skattkista och vilka fynd algoritmerna kan leda en till där. Den vrå som jag råkade hitta fanns också på YouTube. Nu minns jag inte vad som ledde mig just dit, men förmodligen någon japansk artist som jag redan kände till, kanske Ryuichi Sakamoto. I alla fall så uppenbarade sig en egen värld när jag började följa stigen som ‘Related videos’ pekade ut åt mig.

Ju fler album jag lyssnade på desto tydligare framkallades en genre som jag tidigare inte känt till. Det var musik som måste vara komponerad med en evig sommar i sinnet. Bubbliga drinkar, sand under fötterna, lätta kläder och ljumma vindar. Utan att ha läst på om genren uppfattar jag att den tycks ha uppstått under det sena 70-talet för att peaka 1982. Och det är framförallt japanska artister som befolkar mitt lilla paradis (började genren växa fram där? Det dyker upp artister från andra länder också, vem inspirerade vem?).

Det är musik som passar när solflimret och skuggorna från de färska lövverken dansar på de otvättade fönstren. Man far iväg, fast man sitter still.

I samband med den här upptäckten gjorde jag en till upptäckt, nämligen nöjet i att läsa kommentarer under musikvideor. Människor som har hoppats att någon gång få höra just den musiken igen, minnen och associationer som väcks när de hittar dit, och intressant kuriosa om musikens tillblivelse och kontext. Jag gillar verkligen att få höra om andras känslor och minnen kring musik eller annat.

Några kommentarer och deras respektive video blir min introduktion till sommarsoundet, till den som vill kliva ombord. Sedan är det bara att surfa iväg, klick efter klick.

 

“why can’t my life be like this”

“I can’t stop laughing in joy. This is amazing. So cheesy and good. This album just wants me to be happy!”

“Haruomi Hosono’s grandfather survived the sinking of the RMS Titanic and was also the only Japanese passenger.”

“50 and 60s Vacation Jazz….I can feel the sand between my toes”

“I really love this so much. Wish I was at the beach right now!”

Pacific – Harry Hosono, Shigeru Suzuki & Tatsuro Yamashita (1978)

 

“Makes me feel like I’m in love with someone, when really i am not”

“if you want your soul calmed this is the music you need”

“This lp helped me quit smoking”

For You – Tatsuro Yamashita (1982)

 

“Some of her songs remind me of scenes in the older animes and cartoons from 1980’s. Soft and lovely”

“Music is amazing man, I swear. This Japanese Vinyl is making me think of all the fun times I never had in my childhood.”

Love Trip – Takako Mamiya (1982)

 

BONUS: Inte samma genre, men musiken guppade omkring bland de andra fynden och som jag minns det var videon en av mina nycklar till resten, när jag fort ville hitta dit. Hosono gjorde musiken åt Muji-butiken 1984, och videon har ett fantastiskt kommentarsfält.

“I played this at my vacuum cleaner’s funeral.”

“This is like waking up at 3am because you are hungry. So you head to the kitchen, and find out a giant insect already sticking some marmalade between two slices of bread. The insect offers the sandwich to you, as a sign of respect. You take a bite out of it, and start crying tears of joy. It’s a beautiful sandwich, and the winter is coming to an end”

“This is like going to a job interview, but being greeted by a man sized frog in a suit, he speaks softly and kindly to you while smiling faintly. You talk about your dreams and aspirations over coffee at a local cafe while it rains outside.”

“it’s midnight in tokyo now. in harajuku, can hear people walking home, some are talking to friends. windows open and rain on concrete, listening to this.”

“imagining myself spending hours at muji trying out every single pen listening to this until i get kicked out. When is google time travel coming out again?”

“this music sounds like a mirror”

“Two Ghosts getting married”

Watering a flower – Haruomi Hosono (1984)

 

1 thought on “Magiska öar, dansande kokospalmer: en YouTube-portal jag aldrig vill tappa bort nyckeln till”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.