“I’m watching the sky, sir!”

Två unga konsulter jobbar för ett amerikanskt oljeutvinningsbolag och blir ivägskickade för köpa upp en skotsk by. Väl på plats händer det grejer ganska snabbt med de slipade konsulterna. En blir attraherad av en marinbiolog och vill rädda stranden för att få komma nära henne. Den andre går “all in” i det stilla livet i byn och den vackra naturen. Burt Lancaster spelar rollen som en excentrisk seniorkonsult minimalt intresserad av oljeutvinning men maximalt fascinerad av stjärnhimlen. Den skotske filmregissören Bill Forsyths Local Hero (1983) är ett bra exempel på TREVLIG FILM. Den genomsyras av ett sätt att förhålla sig till världen som borde vårdas ömt och räddas till eftervärlden.

Lika bortglömd som Forsyth är idag lika uppmärksammad lär han ha varit när det begav sig. Local Hero var något av ett hushållsnamn på 1980-talet. Till viss del kan det ha berott på Mark Knopflers snälla ambient-/folk-soundtrack, för övrigt den sista skivan min pappa köpte på vinyl, extremt ocool musik som inramar historien på genuint trevligt vis.

goodsky

En intressant detalj jag har noterat när jag pratar om Local Hero med vänner och bekanta nu är att många har sett den som barn eller tonåring och minns den som oerhört långsam och urtråkig. Och det är en vuxenfilm, helt klart. Inget för teens. En scen jag uppskattar väldigt mycket innehåller dock tonåringar. Den lokale punkarkillen blir svartsjuk på sin punkarflickvän för att hon dansar med och intresserar sig för en av konsulterna. ”Han är så annorlunda” är motiveringen. Kul på ett trevligt vis!

Så här kommenterar Bill Forsyth sin syn på humor i en intervju med den amerikanske filmkritikern Gerald Peary:

“Perhaps naively I thought people understand what humor was, that it was invented by the human race to cope with the dark areas of life, problems and terrors. It’s strange to me that people want humor to be in a category all by itself, as pure “entertainment.””

Det är lätt att se hur icke samtida Local Hero känns nu, genomsyrad av en intelligent humoristisk känslighet som egentligen är svår att föreställa sig idag. Och det är här nyckeln finns till att filmen fortfarande är så intressant, originell och välbehövlig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.