10 år bakåt och 100 år framåt

Under en period, från 2002 till 2008 ungefär (mp3-nedladdningens gyllene era), komponerade jag kontinuerligt ihop cd-r-skivor, en två i månaden ungefär, och datummärkte.

Varför har jag idag faktiskt lite svårt att komma ihåg. Varför kopplade jag inte bara datorn till stereon? Kanske handlade det mycket om känslan av att fånga in och presentera och välja ut. Om än det ofta bara skedde för mig själv (först och främst). För att kunna gå tillbaka och titta vad jag gillade förra året etc.

Hur gör man detta idag? Genom den musik man köper fysiskt, det gamla sättet, visst, Genom de spellistor man gör på Spotify eller liknande förstås. Laddar ned mp3-or – hur många gör egentligen det idag? Hur man än gör blir det nog lite snett, mycket rinner mellan fingrarna (mellan öronen). En parallell: en vän beklagade sig över att det största problemet med att han numera mest köpte och läste e-böcker var att hans tidigare malliga bokhylla nu (och snart) bara innehåller gamla böcker. Funderade helt sonika på att sälja av allt för att undkomma problemet…

Hamnade i alla fall bland de här cd-r-skivorna härom dagen (några är fortfarande perfekta blandningar jag spelar då och då) – men vad valde jag ut till den här skivan för precis tio år sedan. Hur står sig och hur gör sig den musiken idag? Vad känner jag igen, vad lever kvar, vad har jag glömt?

IMG_0648

Den här aktuella från 15 september 2005 har jag dock inte spelat på länge, länge vad jag kan minnas.

Jag skulle kunna dela upp artisterna på den här skivan i följande kategorier:

Artister jag inte minns överhuvudtaget och inte ens vet vilka de är eller hur de låter:
Kandis
Sebastian Schuller
James Larson

Artister jag minns men inte hört på år och dag (hur lät de egentligen?):
Minotaur Shock
Prefuse 73
Handsomeboy Technique
Tahiti 80
Trembling Blue Stars
Epic 45

Artister jag fortfarande lyssnar på då och då (även om det var ett tag sen nu):
Goldmund
Hans Appelqvist
Border Boys
The Clientele
Jens Lekman

Artister jag lyssnat på senaste veckan och alltid tycks återkomma till:
Testbild!
Saint Etienne
Broadcast
Arthur Russell
Virginia Astley

Hur låter allt det här idag då?

Jag lyssnar.

Och visst jag gillar nog alla de här låtarna fortfarande. På något vis. Finns ingenting jag bara vill slå av, ingenting jag störs av. Sen är det en jäkla typisk höstplatta. Molligt, instrumentalt och rejält melankoliskt nästan rakt igenom. Bäst: Border Boys, Hans Appelqvist, Tahiti 80, Prefuse 73 och Handsomeboy Technique. Tahiti 80 blir jag fortfarande lite glad av att höra. Prefuse 73 har ju släppt plattor i år märker jag. Ska jag lyssna på. En väg vidare och framåt hoppas jag. För är det någonting som gör mig lite orolig är det hur lite av de här tio år gamla grejorna som faktiskt känns gamla. Är det mitt lyssnande eller det musiken som står och stampar?

1 thought on “10 år bakåt och 100 år framåt”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.