Everything’s sådär forever

Det är någonting särskilt med listor som den Joakim Sandström postade här för ett litet tag sedan. En tidsperiod, ett begränsat urval, en rangordning. Nästan ofelbart sitter jag snart där och matar in mina egna favoriter i ett Excel-dokument. I det här fallet var tidsperioden 1980-talet och med tanke på att jag började spela in egna blandband från radion och köpa LP-skivor när jag var nio år 1980 är det utan tvivel min era.

Efter en stund börjar det kännas sorgligt. Eller jag vet inte om det är rätt ord. ‘Bitterljuvt’ kanske passar bättre eftersom minnen av så mycket underbar musik sköljer över mig. När jag är så systematisk att jag tar hjälp av Excel inser jag att minst 80 % av musiken som jag verkligen älskar och håller allra närmast hjärtat har sitt ursprung i den här perioden. Det kvittar om jag lyssnade på musiken redan då eller om jag upptäckte den på senare år eller igår. Jag måste ändå erkänna att detta är popmusikens odiskutabla guldålder för mig och det känns ledsamt för det är så oerhört länge sen. 1980 ligger mitt emellan 1945 och 2015 på en tidsaxel.

Jag har ont i kroppen, som ett trött gammalt djur. Popmusiken skulle svara ungefär samma sak om man bad om ett ärligt svar på frågan ”hur mår du?”. Jag inbillar mig inte att forskningen tagit fram något botemedel eller motgift mot den här känslan (jag hoppas att det här är en subjektiv upplevelse, för barnens skull).

Om jag skulle se det positiva, vända på det? Fulländad popmusik ger mig mer än vilket konstverk som helst i världen. Musikintresset har visat sig inte riktigt kunna mättas och jag tror att det har att göra med att guldåldern är min era, så att säga.

Bara för det rangordnar jag mina fem favoritlåtar från 2015:

1. Destroyer – Times Square
2. Mocky – Whistlin’
3. Destroyer – Girl in a sling
4. Julia Holter – Feel you
5. Roisin Murphy – Gone fishing

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.