Till skönheten

Här är jag plötsligt: stående framför spegeln i ett linne. Studerar min nakna högerarm. M.C. Eschers ögon blickar tillbaka. Inte de med dödskallen (“Eye”, 1946) eller de i sfären (“Hand with Reflecting Sphere”, 1935), utan de han själv bar när han levde (vad händer med ögon när kroppen multnar? Skrumpnar de som vindruvor?) En dokumentär lär mig att Escher var särdeles förtjust i kvinnors armar. Under en period i livet när han är bosatt i Italien anländer till hotellet han bor på en kvinna från Schweitz. Hon heter Jetter och äter ett kex, vilket gör honom mycket rörd. För det är varmt och hon är iklädd en blus utan ärmar. “Kvinnors armar rör mig alltid på djupet”, nedtecknar han i sin anteckningsbok. Men mina armarna skulle han inte uppskatta, då de är fulla av blåmärken. Ordentliga klickar av blått och rött mot det vita, franska flaggans färger. Nej, unga, tunna, solbrända och oskyldiga. Så skulle kvinnors armar vara, enligt Escher.

Han var även glad i händer, konstnären och grafikern, eftersom han ansåg dem vara den mest ärliga delen på människokroppen. De kan inte ljuga, likt ögon eller munnar, och efter botoxens anländande får vi ge honom rätt. Ansikten kan förändras, man kan färdas bakåt i tiden med kirurgisk tidsmaskin, men händernas rynkor skvallrar alltid om ägarens egentliga ålder. Escher, som först inte vågar uppvakta Jetter, eftersom han är bränd av tidigare erfarenheter (det tar honom fyra försök innan han lyckas formulera ett “Dear Jetter”!), skriver när de blivit förälskade och sedermera gift sig, en dikt på franska om hennes händer.

Med konstnärens ögon betraktar jag också Italien. I tretton år bor Escher där, och gör mer än hälften av sina sammanlagda litografier och träsnitt. Längre fram i tiden återvänder han ofta till sketcher av landet. Liksom Stendhal drabbas han av  omskakande skönhetsupplevelser (Stendhal: “… Absorbed in the contemplation of sublime beauty… I reached the point where one encounters celestial sensations… Everything spoke so vividly to my soul. Ah, if I could only forget. I had palpitations of the heart, what in Berlin they call ‘nerves.’ Life was drained from me. I walked with the fear of falling”). Escher är så imponerad av den italienska naturen att han är övertygad att hans hjärna inte ska kunna hantera atmosfären och att insupandet av intryck ska skada hans mage. Hur ska han hinna få ner allt han ser på papper? Om han lidit av melankoli och förlamad kreativitet är han nu fylld till brädden av inspiration. Ibland sjunger han till och med entusiastisk för blommorna han ritar av!

Italien verkar göra något med sköra själar, vallmosläktet av människor. Men vad? I början av 2010-talet försökte italienska forskare reda ut om Stendhals syndrom, döpt efter Stendhals upplevelser, faktiskt existerade, genom att utföra multisensoriska tester på frivilliga. Deltagarna skulle besöka Palazzo Medici Riccardi i Florence (fylld med väggmålningar av renässanskonstnären Benozzo Gozzoli) och samtidigt få sina reaktioner registrerade. De skulle även skriva ner sina upplevelse efteråt. Eftersom det inte har skrivits mycket om vad forskarna kom fram till får vi anta att det inte var särskilt revolutionerande. Däremot, eller trots detta, finns det “sufferers” av Stendhals syndrom som lider så pass mycket att de måste behandlas på sjukhus eller ta antidepressiv medicin. Tydligen är personalen på Florence’s Santa Maria Nuova sjukhus vana vid att ta hand om patienter som gripits av yrsel och desorientering efter att t.ex ha beundrat David-statyn eller besökt Uffizi-galleriet. Jag blir varm av denna skönhetsskörhet, även om den, när det kommer till bevisföring, egentligen är mer jämförbar med… elallergi?Kanske gillar du:

Till sanningen
Till fantasin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.