Timglaset

Innan jag börjar: på förhand har jag höga ambitioner om att kapa den här bloggen.

diskglaset

Men vid det första nedslaget där kan jag inte undgå tanken hur det här tillfället tangerar mina tidigare inlägg; dels åker jag tåg (igen), dels bloggar jag från min telefon (igen), dels är det kvällen innan (igen). Men till skillnad från tidigare odysséer, bravader, är det på sträckan Stockholm-Uppsala som jag nu befinner mig. Den här informationen är inte insignifikant. Tågsträckans 42 minuter har jag upplevt många gånger, jag kanske borde börja spela in dem så att jag kan uppleva dem närsomhelst. Den där informationen är det däremot.

(Jag är ganska flink i fingrarna, men tänkte skriva detta i realtid innan jag kommer fram, utifall att jag bara försvinner!)

uppslag1

Det var på den här sträckan som jag – på nyårsafton faktiskt – något slafsigt gjorde de första formskisserna till ett alldeles nytt fansin som vi har valt att kalla Timglaset.

Flera från den här bloggen medverkar i första numret: Elias med utomordentligt fin poesi, Amanda med en målning som både roar & oroar mig varje gång jag ser den. Jocke har i vanlig ordning antingen gjort det mesta eller ingenting alls, beroende på vem man frågar.

uppslag2

Själv har jag gjort formen & det är några saker som har slagit mig under tiden (vi får se hur många jag hinner!). I just den här stunden, dvs den skrivande, så tänker jag i största allmänhet att det är relativt sällan som formgivare intervjuas eller pratar om hur de resonerar.

(Märsta! Nästa: Märsta! Avstigning sker till höger i tågets färdriktning!)

Varken något av detta kommer att ske nu heller.

(Puh!)

uppslag3

Det kanske allra mest anmärkningsvärda är ändå att de något slags stående ledorden har varit ”konstigare!”, ”rörigare!”, ”fulare!”. Möjligen blev inte formen något av detta, jag gjorde så gott jag kunde, är glad & nöjd ändå. Precis nu stötte jag förresten på den här frågeställningen inför ett evenemang i Göteborg:

Den ”goda” typografin ska inte synas, utan förmedla budskapet till läsaren med ett minimum av störningar. Men är den ”goda” typografin alltid den mest effektiva för att nå läsaren?

Bingo.

(Knivsta! Nästa: Knivsta! Och i Knivsta kommer tågets bakre två vagnar ej komma in på plattformen.)

I morgon kväll har Timglaset även lyckats att kapa en släppfest c/o Ellerström i Lund. Blago Bung spelar, Amanda är på plats & visar sin tavla, Elias högläser. Dessutom en shuffleremix på David Yates pornografiska novell av David Yates.

Nu hann jag åtminstone få med den viktigaste inform

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.