Anteckningar från Florens

2015-01-14

14:05
Det första som möter mig på Florens flygplats, förutom den lilla specialchartrade bussen som kör oss exakt 75 meter, är ett Basic Channel-mönster i taket ovanför rullbandet till bagageutlämningen. Känns lovande.

15:14
Jag bor i rum 103 på Hotel Paris, Via dei banchi 2 är adressen, kom hit om du har vägarna förbi. Det är ett dubbelrum i klassisk fransk stil – très chic! – men det är lugnt; företaget betalar. Som tack för lång & trogen tjänst, kan man säga, jag slutar nästa vecka. Tack & hej!

15:16
Det är väldigt högt i takt här, fast med momsreduktion, avdragsgill deklaration & ett sjätte jobbskatteavdrag skulle det säkert falla ut så att det blir billigare än med ett lägre tak.

15:34
Gardinerna är i röd sammet & jag har långt gångna funderingar om att svepa min lekamen i dessa vid lämpligt tillfälle.

16:08
I och med mitt besök fullbordar jag min triad i Fisländerna (men jag är inte här för att åka skidor, om du förstår vad jag menar)!

17:41
Vad var det jag tänkte skriva nu igen?

18:03
Visste ni förresten att de snedrandiga slipsarna är randiga åt olika håll om man går i skola i England respektive USA?

19:21
På förhand, bara någon dag innan jag for, fick jag tips om att läsa ”De små hästarna i Tarquinia” av Duras. Jag hann aldrig införskaffa den, men den är tunn (så klart) & – fick jag det beskrivet som – ”handlar om några personer på semester som bara dåsar och dricker campari”. Målbilden.

20:37
Är på cocktailparty. Vet inte hur jag blev inbjuden, än mindre hur jag fick komma in. En hel våning, den sjätte, på femstjärnigt hotell. Dryck & tilltugg gratis, naturligtvis – tack, vem du än är som betalar, kanske är det du? – jag tror jag stannar en stund. Utsikten är vacker, befinner mig högst upp.

21:11
Söker svaret på frågan om varför alla lampor är släckta i bostadshusen. Finner det inte.

21:43
En s k skön snubbe spelar stompig house. Varför rör sig ingen till musiken? Tar några steg. Är deras kostymer för trånga, måntro?

2015-01-15

00:05
På hotellet. Konfererar med nära & kära (hej F!).

00:28
– Jag är full i Florens & tänker gå ut i natten igen!!!
– Så ska din självbiografi heta!
– Klassisk titel redan.

01:14
Beställer en italiensk öl. Killen innan mig beställer en Vodka Red Bull. Den kanske har ett snitsigare namn bland ungdomen, men jag kan inte bry mig mindre. Det är exakt fyra droppar Red Bull i hans drink, jag räknade. Min beställning slutar med att jag får växel från mannen bakom mig. Antagligen får han en likadan Vodka Red Bull som killen innan mig tillbaka.

01:15
Ölen är sötsliskig. Kongenialt.

01:18
För ett par månader sedan fick jag i uppgift att leda en av landets bästa popgrupper till Uppsalas Carmen. Hade vi varit i Florens hade jag lett dem hit.

01:21
Ser en man som är misstänkt likt Norstedts-Fredrik. Är han också här?

01:22
(Det är han inte.)

01:24
Det italienska håret. Frisyrerna. Svallen. Nästan så att man känner sig naken.

01:27
Jösses vilka håriga ben jag har! Bland annat.

01:41
Varför ser öl ut som flytande guld? Förstår (äntligen) namnet Norrlands guld.

01:42
Eller är det bärnsten?

01:54
Sinnebilden av den italienske mannen: stora pattar.

02:00
Möter ett italienskt par på gatan, de går arm i arm & kysser varandra en bit ifrån mig. Väcks av en oro då Johan Hiltons bok om misshandlade bögpar väntar på mig på hotellet.

02:04
Varför lyser inte hotellskylten när jag kommer hem? Att komma hem ska vara en lysande hotellskylt.

02:06
Hälsade portiern just på mig på latin?!

02:14
Fykke.

02:33
1794 kilometer bort. Vad hände år 1794?!

02:37
Omarrangerar omsorgsfullt minibaren – byter våningsplan & vänder etiketternas avigsidor framåt – mest som ett experiment. Förmodat resultat i morgon bitti.

02:46
Bort i drömmen 3.

09:37
Frukost bestående av frukt & ost.

10:13
Experimentet: positivt resultat.

10:25
En sak som är besynnerlig med mitt hotellrum – inte i synnerhet, utan kanske snarare för det här hotellet i allmänhet – är att det, oavsett vilken tid man än befinner sig där, är samma typ av gula skymningsljus som sprider sig i rummet. Det smittar av sig på mig. Går & lägger mig igen.

14:11
Kommer iväg.

14:15
I hotellfoajén möter jag två män i välskräddade kostymer. De är på väg till en restaurang för att boka bord inför kvällen, och bjuder med mig på middag. Vi ska ses vid nio. Det är den kontinentala middagstiden.

14:23
Fotograferar i husporträttläge.

14:28
Finner utsökt marmorgolv i arkaden.

14:37
Utanför den wyattska skivbutiken Rock Bottom. Stängt. På en byggnadsställning precis bredvid står en man med gul hjälm. Jag frågar honom när butiken öppnar & han svarar fyra. Förtydligar även med att sträcka upp fyra fingrar. Ej tummen.

15:11
Upptäckte just en butik som enkom säljer strikt ryska konstruktivistiska artefakter. Statyetterna med Varvara Stepanovas sportdräkter är givetvis utsökta, men också hundra euro för dyra.

15:42
I en annan butik. De spelar näst sista spåret på ”Deep Cuts”. Inte den om kuken.

15:53
På sistone, när jag har promenerat planlöst i staden, har det blivit så att jag har gått som i en cirkel. Alltid svagt vänster. Snävare, snävare cirklar.

15:56
Till och med tvättomaterna har trådlöst internet. Momus skulle trivas.

16:09
När jag återvänder till Rock Bottom står mannen iförd den gula hjälmen kvar på exakt samma ställe i exakt samma position som tidigare. Vi hälsar kort genom att kort & kvickt i en & samma rörelse lyfta huvudet bakåt innan jag går in i butiken.

17:30
En Kim Hiorthøy-skiva & tre Desperate Bicycles-singlar senare.

17:43
En liten typografisk exkursion på vägen. Jag tar Kringelikrokvägen hem mot hotellet igen.

17:55
Är nu tydligen på Den vackra konstens torg.

17:57
Här står frisörerna & klipper hår iklädda Comme des garçons-tröjor.

18:00
Den senaste tiden har jag varit på jakt efter den perfeka 60-talssansserifen. Trodde jag skulle hitta den här (eller åtminstone några vackert spärrade Bodonikapitäler).

18:04
Hur svårt kan det vara att hitta en liten avskärmad piazza med en hygglig servering där man kan ta sig en campari under ett i kullerstenarna insprängt träd (valfri sort)?!

19:11
Fann min piazza, fann min campari.

19:13
Ser Kyrka 2.0.

19:34
Känns på något vis som ett gott tecken att jag tillfrågas av välgörenhetsorganisationerna på gatan.

19:45
En något så när adekvat beskrivning av Stadsarkivets byggnad är att den är hyfsat brutal.

20:08
Åh, jag har hittat till någon park! Fast det är nog en piazza.

20:17
Det finns så många vackra portar, dörrar, grindar – för att inte tala om galler! – här. Synd att jag inte kan visa er dem!

20:22
Står utanför ett hotell som heter Bodoni, men deras skylt är inte satt i Bodoni?!

20:26
En bit längre fram i den här gränden ser jag en piazza, men det kan också vara en hägring.

20:28
Oj!!!

20:30
Här finns både magnifik kyrka samt asiatiskt par med selfiepinne. Vad mer kan man någonsin önska?!

20:36
Restaurangen intill, Finisterrae, får mig att minnas den gången jag skrev ett väldigt allvarligt brev till Bodil Malmsten från hospis. Men jag hinner inte tänka mer på det nu för jag måste springa till middag med de där välskräddade kostymnissarna. Ciao!

20:47
Jag erkänner, jag springer inte. För jag blev just omsprungen av en trio.

21:19
Flygledarstrejk. Strandsatt. FVF.

2015-01-16

00:16
10 rätter senare.

01:39
Dags att knyta ihop säcken, känner jag, men jag finner ingen gris.

01:44
Jag ska erkänna; det var en väldigt flott middag. Pricken över i:et var – givetvis! – att restaurangägaren var Paul Giamattis förlorade tvilling, som jag för övrigt mötte på samma gata som Other Music i New York häromåret. För att förtydliga: inte tvillingen då! På bordet stod, utan att överdriva, säkert hundra glas.

02:06
Sitter på hotellets lilla uteservering, den ligger på en terrass. Några bord står utplacerade, med jämna mellanrum & sådär, och det finns parasoll om man känner för det (vilket man inte gör). Precis bakom mig står ett par olivträdträd. Tyvärr saknar de frukter, men än så länge är det bara januari & allt kommer säkert att bli bra. Jag tittar upp mot himlen, den är djupt blå & inte dystert kolsvart; några moln drar förbi. Allt ska bli bra.

02:19
Det växer även luktärt här, trots att den inte luktar så mycket.

02:25
Ett kort, lockigt hår ligger i bidén. Borde inte ha lämnat rummet olåst.

02:37
Får e-post från Google om att någon i Florens försöker kapa mitt gamla fansin Vänskaps e-postadress. Undrar vem det kan vara …

03:14
Läs de här anteckningarna hellre som en Skunk än en Twitter.

03:39
Exporterar.

04:17
Skickat från min iPhone.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.