Moustache!

moustache1

Fredag kväll: ser Audrey Hepburnfilmen How To Steal a Million för säkert 25:e gången, studsar som vanligt till vid den gladlynte tjockisvakten som gömmer en vinflaska i en skurhink, vem var han egentligen? Stor som en valross med en mustasch som han antingen vrider upp eller ner beroende på sinnesstämning, och som bara har en enda replik, en reaktion på att premiärministern blivit väckt av alarmet på konstmuseet:

– Gööd!!

moustache4

Varenda gång jag ser den här filmen tänker jag att jag ska kolla upp honom, men sen blir det aldrig av. Men nu så! Slog upp honom på IMDB, och visade det sig att han var en känd fransk komiker med artistnamnet Moustache, även jazztrummis som spelat med Sidney Bechet och med sin egen dixielandorkester. På 50-talet bildade han den bullriga rockgruppen Moustache et ses Moustachus, och gav ut ett gäng skojiga låtar där han sjunger om vaxmänniskor, vin, eller att han råkat tappa sin nyckel i en tunna med tjära. Lite youtubande senare: nja, sjunger kanske är en eufemism…skriker, frustar, gläfser och grymtar snarare. Han känns väldigt mycket som en stor skällande hund som kommer springande mot en när man är ute och promenerar i parken och helst vill vara ifred. En jobbig och högljudd hund, som man ändå vill klappa, som är charmig och snäll trots sin oborstade uppsyn. Och jag kommer på mig själv med att faktiskt gilla det på riktigt, jag som i mitt stilla sinne trodde att jag var för fin för slamrig fransk 50-talsröck n röll. Jag hade fel!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.