Petter Eklund om Friendly People Making Noise

“Simtag och goda råd”, låt nio på Friendly People Making Noise, var Petter Eklunds första släppta sololåt efter att Webstrarna – bandet han varit medlem i sedan mitten av 1980-talet – pausat åtta år tidigare (1995). Och det är fortfarande hans enda sololåt; skrivandet, främst om design och konsthantverk, tog över som kreativ/professionell heltidssyssla. Petter tillhörde således en något äldre musikergeneration än de övriga medverkande på skivan. Han tillfrågades om medverkan eftersom att jag var ett gammalt Webstrarna-fan och vi hade haft sporadisk kontakt med genom åren. Kuriosa: 2019 släppte Sternpost en cover av “Simtag och goda råd”, tillgänglig via BCNVT;s Bandcampsida.

Det är tidigt 2003: var befann du dig i musikväg då? Var befann du dig i livet?
– Jag befann mig i barn- och det skrivande frilanslandet. Orkestern Webstrarna låg i träda sedan åtta år. Jag tänkte mest på keramik och popmusik var alla andras pop, på cd i en bergsprängare, på konserter. Jag skissade på gitarren, lade på kassetter, drömde om att få göra pop igen.

Minns du förfrågan om att medverka på Friendly People Making Noise och hur du reagerad?
–Minns inte kontakten, bara att jag blev överraskad och glad att ni ville ha med mig på skivan. Jag? En bortglömd popkille med sina Bibi Breger-tekoppar.

Varför medverkade du med just Simtag och goda råd? Vad tycker du om låten i dag?
– I had a deadline and I was goin’ to use it. En skiss aktiverades och skrevs klart med melodi och text som sen togs på tåget till Webstern Jan Lundkvist i hans studio i Uppsala där vi smällde ihop låten på
några timmar. På så vis är det en halv Webster-låt. Texten kommer ur landskapet jag befann mig i då, en hälsning till framtiden för mina barn och alla barn som blir vuxna. Försök hitta den du är, bry dig inte så mycket om de andra, ”du har din egen tid att pröva…din egen yta”. ”

– Help the aged”…fast tvärtom, help kidsen att hitta sig själva och röra sig framåt. En vuxen röst med goda råd kanske verkar outhärdligt i popsammanhang? På nåt vis fungerar det. Låten är söt och melankolisk, med de små barnrösterna som nu är borta. Folk skrev: ”avväpnande och närmast provocerande lättsam” och ”mysig”. Ha! Kanske borde jag ha fortsatt att spela in låtar, men det fanns så mycket annat att göra.

Vad tycker du om skivan? Betydde den något för dig? Har den betytt något på det stora hela?
– Att få friheten att göra vad vi ville var jättefint, som ett förtroende. Skivan som helhet kändes som en egen liten planet, lite blyg och lågmäld mot fonden av den stora popmusiken som dundrade därute. Ett hemligt och trivsamt sällskap.

Vad gör du 2023 i musik/konst/annat-väg?
– Webstrarna återuppstod, till vår stora förvåning 2021 och skrev och Spotify-släppte en ny låt i månaden under ett år. Det blev 12 nya låtar = ett album. Det var en dröm som uppfylldes. Vi hade roligt, förvånade oss själva. Vi fantiserar väl nu om ett dubbelalbum, såklart ”White album”-sjukan. Det finns nya låtar, men det är så mycket annat att göra. Skisser stoppas i min iPhone tills vidare…


1 thought on “Petter Eklund om Friendly People Making Noise”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.