Mattias Holmberg om Differnets bidrag till FPMN

Differnet “Something Came Over Me“.

Att Differnets cover på Throbbing Gristles ”Something Came Over Me” (”Something came over me, and I don’t know what it was, was it white and sticky?”) placerades direkt efter Hans Appelqvists ”… Tredje utlösningen.” minns jag inga smutsiga baktankar med, utan jag tror att den enkla förklaringen var att samlingen lät bäst så. Låtordningar var superviktiga för Friendly Noise!

Vi fick kontakt med Differnet via Henrik Lundström som skapade webbfanzinet Twisterellas design. Tillsammans med Angelica Butura drev jag och Henrik klubben Attention Stockholm i Läckerbitens källare från vårvintern 2002 till någon gång på hösten samma år och vi ville boka liveakter som passade vår profil (som väl kanske var ”friendly noise” redan då utan att det var uttalat). Henrik kände Tomas Bodén sedan gymnasiet i Härnösand och de hade haft syntbandet Stalivari tillsammans. Tomas hade gjort musik i Uppsala tillsammans med Peter Jackson ett tag och vi fick dem att spela live på klubben vid två tillfällen om jag inte minns fel (en gång som Automated Alice). På de självutgivna cd-r-utgåvor som vi blev tillstuckna i källaren på Götgatan var även Anna-Karin Brus med på sång och det var fantastisk, egensinnig musik som bara väntade på en officiell utgivning (på en etikett som Stefan och jag höll på att starta av, som jag minns det idag, anledningen att kunna ge ut CD-album med just Differnet och Testbild!).

Friendly Noise gav ut tre album med Differnet (2003, 2005 och 2007) och en tolva med Tomas och Anna-Karins sidotechnoprojekt Liminals. Idag är Anna-Karin Brus prisad konstnär, Peter Jackson professor i religionshistoria och Tomas Bodén är Civilistjävel! (som nyligen släppte tolvan Fyra platser).

2 thoughts on “Mattias Holmberg om Differnets bidrag till FPMN”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.