Axel Willner och Ola Keijer om Friendly People Making Noise

“willner is a genius”: en YouTube-kommentar till “Tristess” med Lars Blek. Ett av flera Axel Willner-alias innan han blev internationell techno-stjärna med The Field. Jag minns “Tristess”, låt 5 på Friendly People Making Noise, som väldigt omtyckt när vi släppte samlingen och i mina öron låter den lika bra i dag; tidlös som ljudet från en öde gata på kvällen. Axel lärde jag känna när vi både jobbade på Press Stop på Sveavägen i Stockholm 2000-01. Speedwax var ett av hans andra dåvarande musikaliska alias, i detta fall tillsammans med Ola Keijer (som i sin tur gav ut en EP i eget namn på Axels CDr-etikett Garmonbozia 2004). “Train to?” , låt 2 på Friendly People Making Noise, var charmiga, Plone-aktiga steg till det som skulle bli The Field… och resten är historia.

Ola Keijer:

– Väldigt kul tid! Så himla många musikprojekt igång samtidigt. Men det blev aldrig något Speedwax-album även om det planerades länge och vi hade jättemycket material. Vi kunde vara rätt oföretagsamma när det kom till annat än att göra musik. Andreas Tilliander brukar än idag fråga när albumet kommer:)
– Läckerbitens källare var kul att spela på, minns det som att man hängde mycket där. Finns foton därifrån som dyker upp lite varstans, Andreas har nog några! Det var ju fortfarande så smalt med elektronisk musik i Stockholms uteliv, förutom på Fylkingen såklart. Jag o Axel drev electronica-klubben Garmonbozia på Holger bar och gick back rätt ofta, kom mest kompisar. Tror att vi hade Tillianders första spelning i Stockholm där.
– När FPMN-skivan kom hade jag och Axel nästan helt lagt ned Speedwax och fokuserade på andra projekt, minns att jag älskade Paddington DC-låten! Värt o nämna är ju Angelicas mfl klubb Volupté i den lilla lokalen bredvid Nalen. Tror jag spelade där två gånger som Ola K och troligtvis det första The Field-gigen var där. Man fick en cdr i insläppet med artisten som skulle spela, lyxigt!

Axel Willner:

Det är tidigt 2003: var befann du dig i musikväg då? Var befann du dig i livet?
– Det var en väldigt spännande tid, allt kändes nytt och intressant. Jag var väldigt inspirerad av allt som hände runt mig. Jag spelade in mycket som Lars Blek, porte, Cordouan och Speedwax och hade en del gig. Jag tror jag hade börjat få ihop några låtar som The Field också.
Minns du förfrågan om att medverka på Friendly People Making Noise och hur ni reagerade?
– Jag minns inte riktigt förfrågan eller hur allt hände men minns att jag tyckte det kändes väldigt roligt att få vara med!
Varför medverkade du med just den låte/de låtarna? Vad tycker du om låtarna i dag?
– “Tristess” kändes som en av de bästa Lars Blek-låtarna och att det inte fanns (finns) så många så det var nog därför. Men varför “Train to?” med Speedwax valdes minns jag inte. Vi hade så många låtar.
Lars Blek har jag alltid lyssnat på då och då sen dess men hade inte lyssnat på ’Train to?’ på väldigt länge men jag gillar den. Väldigt nostalgisk.
Vad tycker du/ni om skivan? Betydde den något för dig/er? Har den betytt något på det stora hela?
– Jag gillar skivan! Det var första gången min musik släpptes “på riktigt” om jag inte minns fel. Så det var en viktig grej.
Vad gör du 2023 i musik/konst/annat-väg?
– Just nu jobbar jag på ny musik och är nästan klar med ett nytt album! Det tar sin tid men vi alla vet hur de senaste åren har varit. Har lämnat Kompakt så vi får se vad som händer!1 thought on “Axel Willner och Ola Keijer om Friendly People Making Noise”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.