Kurre

“Kurre” var det första jag hörde med Webstrarna, på radioprogrammet Lilla Bommen en söndagskväll 1986. Låten släpptes dock först i och med postuma Tejp-albumet 2005 då Webstrarna samlade outgivna låtar från perioden 1986–88 (tiden mellan debuten Den stora saxen och …i kärleksgruvan – och är inte saker som befinner sig mellan ofta bland de allra bästa?). Då var Webstrarna post-punk, sedermera blev de något annat (post-post-punk / pop?), men det är en annan historia.

Den malande “Kurre” med sin smått obegripliga lyrik låter i mina öron lika bra nu som då (“Skitbra! Låter nästan som ett hårdare och mer speedat Reeperbahn”, löd en kommentar från när jag lade upp en länk till låten tidigare i dag på Facebook). Från och med igår finns Tejp tillgänglig på såna där strömningstjänster. Och återaktiverade Webstrarna, som i år bland annat släppt “En dålig dag i himlen” på 12″-singel, följs bäst via deras Instagramkonto.

Något som saknas via Spotify, YouTube och liknande är liner notes, som var fylliga i CD-utgåvan av Tejp. Så här stod det om “Kurre”: “En typisk websteridé: Vad händer om alla spelar bara en ton i taget? Till detta en text om Gavrilo Princips misslyckade bombkastarplaner, strax innan han sköt Franz Ferdinand. Refrängen citerar följaktligen Gösta Knutsson och Kurre Smack. Äkta Websterlogik. Uppskattad och spelad av Lars Aldman på P3:s Lilla Bommen.”Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.