Stil och terror

Rättegången mot klimatrebellerna i Återställ Våtmarkerna har inletts och tonen från allmänheten är hätsk, som vanligt när någon påpekar det uppenbara blir reaktionen aggressiv. Människan vill äta torterade djur nermald till korv, man vill köra bensindrivna bilar i innerstan, man vill flyga på semester till “främmande” länder. Många slår direkt över i Charlton Heston-läge och gormar “From My Cold Dead Hands“ när bilism eller köttätande förs på tal.

Återställ Våtmarkerna har insett att vi befinner oss i ett krigsliknande tillstånd där våld och poesi sammanflätas. Man kan önska att rättegången återspeglar den mot Chicago 7 1968 där Abbie Hoffman och Jerry Rubin använder situationen som en teaterscen för att häckla och skoja med systemet. Alternativet till skoj är såklart våld. Många av rebellerna i Europa under förra seklet var kvinnor, de kallades ofta feminister. En av de stiligaste var Ulrike Meinhof som när hon arresterades var helt svartklädd, bar på två handgranater, en automatpistol, en kosmetikabox innehållande en bomb på 4,5 kg samt två flaskor fruktsaft. I kretsen kring Röda armé-fraktionen fanns filmare och musiker som Werner Herzog och Hans-Joachim Roedelius, konst och rebellverksamhet i en ljuv gemenskap. 

Ulrike Meinhof utbildades i gerillakrigföring i Jordanien av Yassir Arafat. Idag kan Greta Thunberg alliera sig med Kurdiska Peshmerga och anlägga butiksbränder och bilbomber för att belysa överskottssamhällets galenskap. Miljarder av mediokert människomaterial som förorenar jorden och gör alla och allt till varor, innebär förintelse. 

Den återutgivna rebellskivan “The Intifada 1987”  tonsätter den första intifadan, palestiniernas uppror mot den israeliska ockupationen. Lekfull, glad, sorgsen och rapp disco. Perfekt att kasta sten till.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.