Kirinji feat YonYon – killer tune kills me (låt, 2019)

Text: Elias Hillström

Att leta efter ny japansk musik är ofta mycket roligare än att leta efter ny brittisk och amerikansk musik. Eller fransk och tysk för den delen. Är man inte kunnig i det japanska språket så är det en utmaning på många sätt. Man får pröva sig fram: klicka och lyssna och klicka och titta och någon enstaka gång försöka läsa. Sällan som det finns någon egentlig information att ta del av på engelska. 

Detta gör förstås att man ibland går vilse lite – och då och då kommer fram till en helt annan plats än vad man hade tänkt från början. Ibland hittar man en fantastisk låt eller två. Som en flaskpost i det stora havet. Den känslan är i dag både ovanlig och underbar. En anledning så gott som någon att fortsätta leta.

Exakt hur det gick till när jag hittade fram till låten med det fantastiska namnet “killer tune kills me” har jag förstås glömt, men någonstans vid den stora city pop-oceanen halkade jag troligen dit. “Bringing back that city pop-vibe” lyder en YouTube-kommentar till KIRINJIs låt.

City pop som i den där mjuka, lätt mytiska, både märkliga och tidstypiska, japanska åttiotalspopen. Lite disco, lite synth, boogie-bas och stora popmelodier. Att lyssna på den musiken är ofta som att lyssna på någonting man känner igen men som fortfarande är främmande. Den dubbelheten är både stark och attraktiv. En värld man vill vistas i, vill hitta fram till. Men ändå är det så undflyende. Det gäller att fånga det i flykten, på studs när man hör det. Annars stängs dörren.

Musiken blir en spegelbild eller en skugga av ett bekant västerländskt åttiotal. Men förfinat och med detaljerna liksom både tydligare och klarare. Den tyskboende japanska författaren Yoko Tawada förklarar det såhär: “I deras [japanernas] ögon är den europeiska kulturen inte européernas egendom, för den är så lätt att ta efter. De säger att den kultur som är bäst på att efterlikna den europeiska kulturen är den bästa kulturen, och den europeiska är det absolut inte, men det är till exempel den japanska.”

Gruppen Kirinji bildades 1996 av bröderna Takaki and Yasuyuki Horigome. 2003 lämnade Yasuyuki gruppen och de “bytte” namn till “KIRINJI”. De är på många sätt barn av city pop. Lägg till några delar brittiskt jazzpopigt åttiotal med länkar bakåt till Steely Dan och liknande så närmar man sig möjligen gruppens sound. Takaki brukar ibland lyfta fram Hall & Oates och Scritti Politti som tidiga influenser. 

På “killer tune kills me” känns det som om de har gått hela varvet runt. Lika mycket åttiotal som framtid, precis som i de hopp och drömmar som fanns där redan från början.

“killer tune kills me” är en låt som påminner om en annan låt (frågan är bara vilken?). Mjuk som honung men med ett basigt house-jazzigt underjordiskt groove. Sockersugsskapande sång. Som den bästa låt Saint Etienne aldrig gjort. Gästartisten YonYon (som är född i Seoul och uppvuxen i Tokyo) sjunger och rappar både på japanska och koreanska och blir på så sätt en brygga mellan k:et och j:et i den östasiatiska popmusiken. Gränsöverskridande i ordets verkliga betydelse.

I original-versionen är låten fyra vassa minuter. Men sen finns det en extended version också, den låter precis likadant men allting får gå på repeat och helt enkelt tas om en gång till. På YouTube ackompanjeras den av en bilfärd genom ett nattligt Tokyo. Men man kommer aldrig fram. Hittar inte. Som med mycket japansk popmusik blir letandet viktigare och bättre och mer spännande än själva musiken. Allt är kanske inte så fantastiskt som man hade hoppats på och drömt om, men man är ändå säker på att den finns där någonstans när bilen mot slutet av låten saktar in: Den perfekta japanska popmusiken. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.