Ge mig ett D! Ge mig ett I! Ge mig ett Y! Femton fanzinefavoriter från 2020

TEXT: ULF ÖSTERSTRÖM

Megahex 2020 Winter Trauma Annual och Below Ambition
När Simon Hanselmann, universums mest hajpade serietecknare de senaste åren, inte ger ut snitsigt formgivna böcker om häxan Megg, katten Mogg och Varulv Jones sticker han med jämna mellanrum emellan med små fanzines som säljer slut på några timmar. Två stycken hann det bli i år innan pandemin slog till. Därefter har man kunna läsa covid-följetongen ”Crisis zone” på Instagram där Hanselmann lagt ut en nytecknad sida nästan varje dag. Dessa samlas i pappersform på svenska av Lystring under 2021.

Baby #2 och #3
Mer serier. Det finns något sorts historia att upptäcka där någonstans när man väl har lyckats dechiffrera Torontotecknaren Patrick Kyles surrealistiska och säregna bilder.

Hellebore #2, #3 och #4
Priset för snyggast fanzine 2020 går till Hellebore, en tidning om folk horror och ockulta fenomen. Nästan varje sida ser ut som omslaget till en Ghost Box-skiva. Tre estetiskt fulländade nummer kom under året – nummer två innehåller bland annat en intervju med serielegendaren Alan Moore om Englands vilda gudar och den nyligen utkomna #4 är passande nog en ”yuletide special”.

Cvstomerservice #3
Ett annat fanzine med folk horror som tema, åtminstone volym 3 (tvåan tillägnades Vince Noir från The Mighty Boosh). Inte lika ambitiös eller snygg som Hellebore, men klart läsvärd. Väntar otåligt på sprillans nya numret som ska ha ”Italian Gothic” som tema och utlovar ”a selection of mysterious wintry tales from the country of sunshine [which] will take you on a journey into mediterranean folklore, rural horrors, murderous painters, diabolical prisons and more.” Bellissimo!

Poets for Sale #1
JD Twitch är DJ och ligger bakom skotska skivbolaget Optimo Music. Nu kan han också titulera sig fanzineutgivare. Poets for Sale nummer ett som släpptes på Bandcamp Friday i november och vars intäkter oavkortat går till livsmedelsbanker i Glasgow, innehåller bland annat artiklar om Daevid Allen, Brion Gysin och The Flying Lizards.

David Bowie Glamour #6, #7
Glamour som i glamrock kanske men framförallt som i lyx. Varje nummer är tjockt, helt i färg och på glättat papper, mer som en flott tidskrift eller bok än ett typiskt fanzine, vilket också märks på priset. Rikligt med unika foton och intervjuer med Bowies musiker och samarbetspartners.

Frankfurt
”En sitcom om det litterära Stockholm” i manusform av författarna Elis Monteverde Burrau och Ludvig Köhler. Internt, referensspäckat och underhållande.

Agnes vardag #1, #2
Agnes vardag har ett vitsigt namn och långa intervjuer, nummer ett innehåller exempelvis ett samtal med Malmöduon Skeppet.

Puffy #9
Tidningen som kanske mest av alla illustrerar charmen med ett klassiskt pappersfanzine: Klipp- och klistra-estetiken och det personliga urvalet. I Puffys fall handlar det framförallt om big foot- och katastroffilm, noisemusik, punk och speedway i en unik blandning.

Jonas Lundqvist. Samlade texter.
Ett fanzine med, eh, Jonas Lundqvists samlade texter. Plus en poster och en intervju. Finns (fanns?) att köpa på Rönnells antikvariat eller direkt från Jonas Lundqvist.

Speakeasy #3, #4, #5
Nu kommer 94 procent av er att sluta läsa, men Speakeasy behandlar, ofta (med rätta?) bortglömd, brittisk popmusik från 90-talet. Yes mate, vi snackar britpop. Lite shoegaze, Madchester och vanlig indie också, men mest britpop. Långt ifrån allt är intressant, men tillräckligt mycket för att jag ska fortsätta läsa. Man får ta det goda med det onda som Lars von Trier brukade säga.

Svensk postpunkhistorisk tidskriftt #4, #5
Mer poparkeologi. Albin Nygren gräver djupt i den svenska postpunksmyllan. Några av de mer goth-doftande banden hade gärna fått ligga kvar ostörda i jorden, men det mesta är intressant, framförallt när innehållet rör sig mot åttiotalets svenska synth- och industriscen, som i intervjuerna med Greens Restaurant och Skuggan Rukar. Att även inkludera nutida band med beröringspunkter med postpunken, som Monokultur, Skiftande Enheter och Spaltmeter ger innehållet en extra dimension.Stilpoäng för det knastertorra namnet.

Blek Amfibiteater #1
Min första kontakt med Pär Thörn var när jag gav ut fanzinet Alzheimer på 90-talet. Vi pratades vid på telefon ganska ofta (det här var före mejl och sociala medier) och jag refuserade vad som måste ha varit en av hans allra första texter. Sedan startade han egna fanzinet Storno, och därefter har han verkat som författare, performanceartist och ljudkonstnär. Häromåret tog han upp fanzinetråden igen med Den Yttersta dagen som kom ut med fem nummer och nyligen kom första numret av Blek amfibieteater. Debutnumret innehåller intervjuer med Henrik Bromander och industrimusikern KOEFF, med en imponerande notförteckning som är lika lång som intervjun.

Cfcuk #212–#219
Det räcker inte att vara lite allmänt fotbollsintresserad för att få ut något av Cfcuk. Nej, man måste nog vara en ganska hängiven Chelsea-supporter för att ta sig igenom ett 40-tal tättskrivna svartvita sidor med texten bruten på en spalt och utan några bilder, illustrationer eller andra grafiska moment, men det är ju alla med snille och smak.

Slutligen vill jag också nämna kulturtidskriften Det grymma svärdet, vars utgivare, medverkande och estetik alla har rötterna i fanzinekulturen och senaste utgåvan, nummer 37, som har svenska fanzines som tema. Ett tjugotal fanzinister som har varit tongivande under åren 2005–2020, bland andra Karolina Dahl, Pär Thörn, Pontus Lundkvist och Ane V, intervjuar varandra över drygt 250 sidor. Anbefalles till alla som orkat ta sig ända hit i den här genomgången.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.