Try marxism!

Joseph Stalin var 162 centimeter lång, hade sammanvuxna tår och en vänsterarm som var kortare än den högra. I ansiktet fanns ärr från smittkoppor, som Kremls sminkörer försökte dölja, och när han gick haltade han eftersom en vagn vält över honom när han var tolv år gammal. För inget av detta kompenserade hans personlighet, och det snällaste man kan säga om diktatorn är att han var mycket vacker vid tjugofyra års ålder.

stalinsnygg

Om Stalins brott har de flesta stor kunskap, vad som däremot inte är lika uppmärksammat är hans tvivelaktiga humor.

2009 hittades ett antal ryska teckningar, föreställande manliga nakenmodeller, som mellan år 1939 och 1946 ska ha hamnat i händerna på diktatorn för publiceringsgodkännande. Stalin avslog samtliga, och har i rött och blått försett dem med kommentarer:

stalin1

stalin2

Att det är hans handstil har intygats av grafologer, men gällande lustigheterna har så vitt jag vet ingen kunnat bekräfta att de är roliga. “Vulgärt”, lyder en av många domar, och att skratta åt egna skämt läggs till listan över Stalins alla förbrytelser.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.