Fotbollens hjärta dunkar på många ställen samtidigt

När man läser Erik Nivas nya bok Världens industri blir det tydligt att fotboll också är ett språk och ett sätt att tolka världen. Nivas reportage – de flesta publicerade för första gången i Sportbladet – handlar om politik, sociala missförhållanden, rasism och nationalism så väl som fotboll. Utan att egentligen göra en grej av det. För att kunna förstå spelet – de 90 minuter då det händer – är det förstås en fördel att ha kontexten, känna till någonting om allt det som snurrar runt omkring. Saker som vid en första anblick inte alls verkar ha med fotboll att göra.

Så också omvänt, något som man kanske inte pratar lika mycket om: fotbollen kan hjälpa en att också förstå hur världen fungerar. Må det så vara situationen i Ukraina, förhållandet mellan fattiga arbetarstäder i norra England och rika oljeshejker. Eller situationen för andra generationens invandrare i franska förorter.

Kanske kan fotboll ibland till och med vara ett bättre hjälpmedel för att analysera världen än de flesta av dagens nyhetsssändningar, där allt mest blir ord, propaganda och dimridåer. Med siktet på något som fotbollens värld blottas plötsligt den råa cyniska kapitalismen och de världspolitiska maktanspråken. När han är som bäst lyckas Niva hitta fram till saker en vanlig samhällsjournalist ofta missar eller kanske inte får fatt i. Plötsligt blir andra mönster synliga. Följ bollen och “follow the money”. Skillnaden är hårfin.

Reportagen i boken är skrivna mellan 2012 och 2018 och rör sig över nästan hela världen med några av de viktigaste noderna i Madrid, norra England, Ukraina (faktiskt) och Sydamerika. Eller Holland, München, Rom eller Glasgow. Fotbollens hjärta dunkar på många ställen samtidigt.

Världens industri blir som ett förspel till fotbolls-vm. Historierna och händelserna i boken har alla på något sätt betydelse för de matcher som kommer att spelas i sommar (och för Putins propagandaspektakel).

Två av de bästa texterna i “Världens industri” handlar om det Ukrainska fotbollslaget Sjachtar Donetsk som verkligen hamnat mitt i ett inbördeskrig, lyckats med det otroliga att byta sida och bryta med stora delar av sina fans och ändå fortsätta att vara en toppkraft i europeisk toppfotboll. En annan om fotbollsfansen i Teheran där fotbollen blir ett andningshål när censur och religiös diktatur gör luften för tung att andas.

Och en text mer än brinnande aktuell just idag: “Det andra kalla kriget” från 2015. Om ett Ryssland mittemellan fotbolls-vm och krig. Både bildande och läskig läsning.

Nu har Ryssland just spelat vm:s öppningsmatch mot Saudiarabien och vunnit med 5-0. Och Putin får stå där och glänsa. Sånt glömmer man lätt bort innan, när man mest drömmer och ser fram emot fotbollen. Men att sen få det uppkört i nyllet i direktsändning när hela världen tittar på känns inte helt bra för jag säga. Fadd smak i munnen minst sagt.

Men nu är det igång i alla fall. Allt kan hända.

streetfootball.jpg

(Bilderna är lånade från den fantastiska facebook-sidan Old football pictures. På den övre bilden spelas matchen på Sighthill Cemetary i Glasgow 1976. Foto John Sturrock. Nedre bild: plats och fotograf okänd.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.