Svart

Ibland hänger saker ihop.

När jag besökte Berardomuseet i Lissabon tidigare i veckan kunde jag inte låta bli att fotografera ett litet verk av Kasimir Malevitj som omedelbart fick mig att associera till Gameboy.

malevich

Bilden lades upp på Facebook med en putslustig kommentar (o tider, o seder) och som respons skickade min gamle vän Ozelot länken till en BBC-artikel med rubriken The Racist Message Hidden in a Masterpiece.

Artikeln handlar egentligen om det svarta färgpigmentets historia men enligt den tidstypiska klickbetesjournalistikens heliga lagar fångar rubriken upp en detalj i texten: Vid en analys, som genomfördes i samband med hundraårsjubileet av Malevitjs suprematistiska mästerverk The Black Square 2015, visade sig den svarta kvadraten dölja det hastigt nedklottrade meddelandet “negrernas slagsmål”.

Frasen tros alludera till ‘a racist phrase – “negroes battling at night” – used by a French humourist for an 1897 cartoon of a black square’. (Ber om ursäkt för att jag inte orkar översätta.)

Jag visste direkt vad som avsågs eftersom jag har det lilla häfte där teckningen förekommer, Album Primo-Avrilesque av Alphonse Allais, i min ägo. Det utgavs i fjol i engelsk översättning av Atlas Press och London Institute of Pataphysics. Så här ser teckningen ut:

negroes_20180325

Rasistisk? Ja, men med den tidens mått mätt knappast uppseendeväckande. Teckningen kommer dessutom i en något annorlunda dager om man betänker att hela häftet består av monokroma teckningar med tillhörande lustigheter. Vi tar grönt som exempel:

pimps_20180325

Men den här texten handlar om det svarta i konsten och den som vill skaffa sig en överblick kan dels läsa den länkade BBC-artikeln, dels införskaffa den danske konstnären Lasse Krog Møllers lilla artist’s book (i den här fallet ett 16-sidigt häfte) Black Square (Forlaget Asterisk) som listar och avbildar inte mindre än 13 helt svarta verk ur konsthistorien.

black-square_20180325

Därefter kan det möjligen vara intressant att gå vidare till grått.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.