Bäst just nu, enligt BCNVT (3/9, 2017)

”Bäst just nu, enligt BCNVT” uppdateras vanligtvis sista söndagen varje månad, denna gång en vecka senare. Texter denna månad av: Marie Fjellborg, Elin Franzén, Petter Herbertsson, Anders Sveen och Stefan Zachrisson.

kabdöd1

1.
Skiva: KABINETT DÖD – KATHIZTAN
Peter Out Records

“Livsfarlig experimentell musik” läste jag i en konsertrecension av Kabinett Död i ett fanzine hos en f.d. barnvakt i 14-årsåldern. Det var hela omdömet, och det etsade sig fast. När mamma intervjuade Per Linde, medlem och poet i Malmöligan, tvingade jag henne att be honom kassettkopiera gamla demos, eftersom bandet tjurnackat vägrade ge ut skivor under hela sin karriär. Det lät mörkt och aggressivt, primalskrik varvades med cirkusaktiga orgelklanger, ibland ren pop. Inte förrän nu är deras första officiella LP här, med inspelningar från åren 79-81, och jag finner inga skäl att ändra på beskrivningen ovan. Livsfarlig experimentell musik.
Petter Herbertsson

strindberg-nils_ornen-efter-landningen_1897_1500x1033-980x675

2.
Utställning: SKRIVET I LJUS
T.o.m 3 september, Moderna Museet, Stockholm.

På samma sätt som comfort food kan lugna en stressad själ kan viss konst tyckas vilja en väl. På Moderna Museets visas nu ”Skrivet i ljus” och det är utställningarnas potatismos. Här finns foton från fotografins begynnelse, porträtt och naturskildringar främst, i varmt bruna kulörer. Några av dem är handkolorerade (en process som involverade runt åtta personer), andra meterhöga, ”mammut-printar”, tagna av gigantiska kameror, som släpats fram i naturen, upp på berg, av mulor. Fan av Andrées polarexpedition kan också glädjas över att Nils Strindbergs unika bilder från seglatsen hittat en plats på utställningen. Överlag är det inte omskakande – att alls kunna dokumentera var från början tillräckligt i sig, och både amatörer och proffs experimenterar – utan snarare trevligt. Och som bonus får en ett andningshål från samtidens ständiga tyckande.
Marie Fjellborg

3.
Låt: SHABAZZ PALACES – SHINE A LIGHT
Från Quazarz : Born on a Gangster Star, album, Sub Pop

Hip hop på 2010-talet? Både den mest överskattade och mest underskattade genren, och att det är lika komplicerat att prata om hip hop enhetligt som vilken genre som helst känns nästan som en originell åsikt. Nåvål, effektivt Dee Dee Sharp-samplande ”Shine a light” med Shabazz Palaces — Ishmael Butler, tidigare Digable Planets! — från i somras tar plats i det strikta urvalet på The Fears of a Dilettante, min spellista med hip hop från 10-talet:
The Books – The story of Hip Hop (2010)
Jeremiah Jae – Money (2012)
Shabazz Places (feat. Thaddilac) – Shine a Light (2017)
M.I.A. – Borders (2015)
Drake – You & the 6 (2015)
De La Soul (feat. Estelle, Pete Rock) – Memory of… (US) (2016)
Kilo Kish – The Fears of a Dilettante (2016)
Erik Lundin – Annie Lööf (2015)
Yung Lean – Eye Contact (2016)
Vince Staples – Summertime (2015)
Stefan Zachrisson

snwh
4.
Video: MATTIAS ALKBERG – OBESKJUTEN
Från kommande album Åtminstone artificiell intelligens, Teg Publishing

Vi var några som redan visste. Det som Mattias Alkberg skriver om klippet där Stevie Nicks sjunger Wild heart i sminklogen, att det är det bästa på internet. Att sedan Alkbergs videohomage Obeskjuten är himla fin i sin egen rätt gör det inte sämre. Det finns i Stevies otyglade sångglädje ett slags underliggande trotsig och motstridig önskan som Alkberg naglar med omisskännlig fingerspitzgefül. “Född till denna sjuka värld, född att vara inte värd, det man aldrig haft men drömmer om. Sova djupt helt nära nån. Vakna lugn och somna om. Att bli omtyckt och att tycka om”. Se där ett osminkat recept på ett liv att vilja leva, levla till eller skala tillbaka sin strävan efter, vilt hjärta eller ej.
Anders Sveen


5.
TV-serie: SÖKARNA
SVT Play

Sökarna Leiv och Hoon – spelade av Mattias Fransson (Klungan) och Kristiina Viiala – vill söka sig bort från det vanliga och det blir en inre och yttre resa, med husbil. Vissa saker vet de mer säkert än andra, vad de vill och inte vill. Men om man söker riktigt ordentligt, som de gör under husbilsfärden, är det inte säkert att man hittar tillbaka. Jag tittade på alla de sex kortavsnitten i ett nafs, men egentligen är det ingen brådska. De ligger kvar på SVT Play ett bra tag: http://www.svtplay.se/sokarna.
Elin Franzén

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.