Bäst just nu, enligt BCNVT (28/5, 2017)

”Bäst just nu, enligt BCNVT” uppdateras sista söndagen varje månad. Texter denna gång av: Marie Fjellborg, Elias Hillström, Mattias Holmberg och Joakim Norling,

1.
Tv: TWIN PEAKS – THE RETURN
HBO
👍  Kavaj ärtgrön, stor för en i, runt snurrar han medan. E04 i gör själv Cooper agent den snarlik, upp tumme förvirrande en i det landar sist till. Intrycken sortera att omöjligt är det att (Oj, Varför, Ihhh, Haha, NEJ, Wow, Hmmm, Åh) känslospektrum brett så över spänner avsnitten första de. kortfilmer tidiga Lynchs och Eraserhead procent några, Highway Lost med Drive Mulholland blandas här. Lynch David ”evolvad” slags ett är ser vi vad men. Kafka och kaffe som inslag välbekanta, godhet vs ondska som teman klassiska finns visst. Förändrad är den känner vi som serien även. ”Arm the of evolution the”. Trädkropp med hjärna vidrig en av ersatt han är Return The: Peaks Twin i, riktigt mycket och. S02, Peaks Twin av slutet i The Arm eller Place Another from Man The säger, ”me be won’t it again me see you when”. Marie Fjellborg

reassemblage
2.
Album: VISIBLE CLOAKS – REASSEMBLAGE
Vinyl/CD, RVNG
En sällsynt japansk insekt förirrade sig till Portland, Oregon. Försiktigt, men systematiskt, skapade den en detaljerad väv av ljud. Den tog sig in i våra huvuden, lämnade den där och väntade på vår uppmärksamma lyssning. Om den musikaliska väven befinner sig i bakgrunden gör den inget väsen av sig, ter sig lös i konturerna, men när sinnena riktas mot den vecklar den ut sig och visar sin rikedom. Det uppstår en nästan fysisk förnimmelse av en alternativ ingång till ambient. Ljuden är välbekanta, men ändå ganska skumma. Visible Cloaks Reassemblage är ett album vars briljans kommer krypande inpå en. Avslutande ”Place” är en av flera mästerliga detaljer i väven. Reassemblage trivs bra i närheten av Hassell/Enos Possible Musics i skivhyllan. Mattias Holmberg

zadig-jaques_muren_1976_mm_1500x1500-500x500
Jacques Zadig, Muren (detalj), 1976

3.
Utställning: MALMÖ BRINNER
Moderna Malmö, t o m 10 september
Malmö brinner, författaren Clemens Altgårds och konstnären Ola Åstrands personliga urval av Malmökonst från åren 1968-1988, har inte lämnat mig någon ro sedan jag först besökte utställningen för flera veckor sedan. Man måste förstå den i första hand som en kulturhistorisk exposé av tjugo års malmöitisk motkultur. Då blir det lättare att avfärda kritiken mot att många framstående Malmökonstnärer från perioden inte beretts plats. Då blir det logiskt att konceptkonstnären och artist’s books-legenden Leif Erikssons verk och Jacques Zadigs magnifika Muren (1976) är centralt placerade. Det finns annat som skaver, men så ska det väl vara i en utställning som medvetet sökt provokationerna. Joakim Norling

async_cover
4.
Album: RYUICHI SAKAMOTO – async
CD/Vinyl, Commons
Jag hade glömt bort att man kunde bli djupt känslomässigt berörd av ambient instrumentalmusik. Så mycket halvljummet, gråfärgat och standardiserat klichéfyllt har täppt igen öronen, ingen möjlighet längre att nå djupare in trodde jag. Men under en löparrunda slumpas öppningsspåret på async fram och jag ramlar nästan ihop där i joggingspåret. Vet inte hur det går till men det sprakigt sökande öppnar upp dammluckorna för en rent himmelsk känsloflod av skönhet och sorg. Lika mycket John Cage som Johann Sebastian Bach i receptblandningen. David Sylvian och Andrei Tarkovskys pappa är några andra som följer med på färden. Den 23 juni släpps async på dubbelvinyl med extraspår. Missa inte. Elias Hillström

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.