Steely Dan är fanimig svårare än Throbbing Gristle

Terapisamtal på Facebook i går och i dag, i sammanfattning:

Jag: Steely Dan är fanimig svårare än Throbbing Gristle. Riktigt farlig musik. Jag vill gilla men… hur gör man?

Tomas Bodén: Det är sån här audiofil musik så du ska nog börja med lite bättre högtalarkablar.

Rattigan Glumphoboo: Dra ner persiennerna, släck lamporna, sätt på Aja och försök föreställa dig solnedgångsljuset över stadssilhuetter i socialrealistiska amerikanska independentfilmer från 70-talet. Så här låter Aja: 
aja

Lars Jacobsson: Spela Aja om och om igen. Lyssna ännu mer på Aja. Fastna för nåt visst stick här och en snygg textrad där. Traggla vidare. Börja sakta men säkert gilla. Ps! Har fortfarande inte tagit mig förbi Aja, men jag gillar den… tror jag. Lättare än att lära sig uppskatta tidiga Genesis är det i alla fall, där fick jag gå bet (vem har tid?).

Janos Nordqvist: Det är precis som med Prefab. De första två åren känns som ett anonymt FM-träsk. Så plötsligt öppnas dammluckan till ett oändligt flöde av tuktat geni.

Mattias Jonsson: Jag samplade dem i somras… Ville testa en idé. I loopat format blir det snäppet mer hallucinatoriskt än deras egen värld av droger och dekadens.

Vladislav Retka: Har försökt med Aja med jämna mellanrum sedan 94/95 nån gång, efter att ha läst att Kjell Häglund hade den som etta på sin personliga lista när Pop gjorde hundra-bästa-skivorna-numret. Jag köpte ett fint ex på en skivmässa men har fortfarande inte orkat ta mig igenom hela. Längesen jag testade nu iofs, kanske dags igen.

Friedrich Schleiermacher: Livsfarligt att överdosera.

Mattias Holmberg: Jag vill veta vad man måste passera på vägen för att till sist hamna hos Steely Dan.

Joakim Norling: Tycker ju egentligen du borde ha ganska goda möjligheter att hitta fram till Steely Dan eftersom du gillar både Prefab Sprout och yacht rock… Men Stefans jämförelse med TG är inte så dum för det vilar definitivt något perverst över Steely Dan. Man måste vara beredd på att må lite dåligt.

Jag: Att, som jag, ha lyssnat 30 år på Prefab Sprout utan att fatta Steely Dan är en av sakerna som får mig att undra.

Rattigan Glumphoboo: Din beslutsamhet när det gäller att hitta nåt att gilla är beundransvärd!

Jag: Jag tror att beslutsamheten lite, lite handlar om att jag noterar att ingen hittills nämnt en enda låt; jag får känslan att man gillar känslan av (att gilla) Steely Dan mer än att man faktiskt lyssnar på dem? Lite samma som Throbbing Gristle alltså, även om TG har betydligt större pop-sensibilitet än Steely Dan.

Dagen efter:

Jag: Nu har jag lyssnat på Steely Dan hela natten och “Glamour profession” från Gaucho utses härmed till bästa Steely Dan-relaterade låt! På Youtube finns dock endast demon:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.