Sammanhangens dunkla strukturer

krakow

Bokmässan, Göteborg, Hylingers Göteborg. Efter att i flera timmar ha ålat omkring i folkmassan och gjort mitt bästa för att hinna med mer eller mindre intressanta föredrag samt undersökt de smalare förlagens montrar och letat efter fynd bland antikvariaten (hittade bland annat originalupplagan av Morels uppfinning för 30 spänn!) lurar jag med Elias på en öl som sen blir två. Sedan ut i skymningen, leta leta efter restaurang Krakow, tydligen en gammal klassiker i stan, stabbig och billig mat i orenoverade lokaler. Magnus kommer in efter att jag druckit upp halva min första Zywiec, jag ger honom en hög Testbild!skivor och får själv en bok om Åke Hodell och två cd-rskivor med musik av Ewa Demarczyk (från Krakow) som jag minns att han spelade en låt vid namn Violinisten av på ett avsnitt av Lilla Bommen sommaren 1986, han beställer gulasch och jag beställer anka. Vi pratar om sammanhang, Polenresor, öststatsnostalgi och jazz, Bas Jan Ader, konstens villkor och identitetens upplösning. Virginia Woolf, Sebald, Sudden Sway, essäer, den drömda musiken, det ointressanta i att lägga den sista pusselbiten. Jag får lyssna på några smittsamt popiga outgivna Marble Faunslåtar som blandar sig fint med födelsedagssällskapetskrik och skrålanden bakom oss, deras version av den sovjetiska nationalsången. Fyra timmar senare betalar vi och går ut i natten, det regnar, Magnus pekar åt vilket håll jag ska gå.

Jag går i en stad som jag nästan inte vet någonting om. Staden och samtalet: ett slags terräng, en serie flyktlinjer och reflekterande ljuspunkter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.