Trio Laika – June (2014)

Gästskribent: Lisa Ulfves
Album: Trio Laika – June (Comedia, 2014)
Omnämnanden på kritiker.se: 2

lajka

När det avslöjades att rymdhunden Lajka inte skulle återvända till jorden, utan dö en planerad död i sin minimala rymdkapsel, väckte det stor uppståndelse i världspressen. Gatuhunden som successivt tränats upp i allt snävare burar dog av stress och hetta kort efter uppskjutet.

Men myten om rymdhunden som överlevde flera dagar ensam ute i rymdmörkret har levt kvar. Tanken på en liten varelse där uppe i allt det svindlande stora har för mig alltid färgat namnet Lajka. Det står för något mytiskt, svindlande, vanvettigt och vemodigt.

När jag tänker på Lajka får jag svårt att andas, samtidigt som mina lungor fylls av rymd. En kontrast mellan det storslagna och det klaustrofobiska.

trio_laika-1
Foto: Lisa Ulfves

Trio Laika stavar inte som rymdhunden. Kanske syftar namnet istället på den grekiska folkmusiken med samma benämning? Men jag tänker på Sputnik. Jag tänker på rymden och på jazz samtida med rymdkapplöpningarna. Jag tänker på hur tonerna skjuter iväg långt ut och hur de kretsar runt ekvatorn. Hur de samtidigt stängs in och håller mig fången.

Trio Laika, som i själva verket är en kvartet, eller kanske kvintett, spelar trumpetledd improvisationsjazz med vissa elektroniska färgningar. På debutalbumet June från 2014 tillkom den femte faktorn i form av i efterhand pålagda trummor på vissa spår. Det fungerar förvånansvärt bra och den nerv de har live har bevarats väl. Där finns såväl vilsamt svenskt vemod som traditionell jazz. Det är kompetent utan att någonsin bli duktigt, det är improvisation utan att låta formaliserat.

June är en liten tidlös svensk jazzpärla som målar upp bilder. Mina består av mörk svart rymd och en ensam rysk gatuhund.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.