Orchestre El Gusto

GÄSTSKRIBENT: PATRIC KIRALY
SKIVA: ORCHESTRE EL GUSTO (REMARK RECORDS, 2012)
OMNÄMNANDEN PÅ KRITIKER.SE: 0

301959

Chaabi, gatans musik. Med influenser av bland annat nordafrikansk musik spelades den främst på små rökiga barer i Kasbahn – men i slutet av 1940-talet började man med undervisning på Musikskolan och statusen höjdes på dess musiker.

Jag har träffat på en del musiker med bakgrund just i chaabin och enligt dem så har stilen sitt ursprung i den andalusiska musiken och nådde Algeriet efter att man utvisade sina judar och muslimer. Det finns fortfarande i dag något rått och lite skevt i musiken som jag finner oerhört attraktivt.

Jag kom först i kontakt med detta projekt, El Gusto, genom att se dokumentären, jag blev helt fängslad. Fängslad av dessa mäns livsöden och historien bakom allt, men främst fängslad av musiken.

Idag gör ensemblen en del konserter ute i världen, men om man ska vara helt ärlig så är det nog tyvärr de yngre medlemmarna längst bak som står för rytmen, gubbarna längst fram är där mer som pappfigurer. Men skivan, den känns äkta. Detta är den skiva gjord utanför Europa som jag i särklass lyssnat på flest gånger, en tidlös klassiker, ett mästerverk, en skiva jag inte vill leva utan, en skiva jag vill rekommendera alla att lyssna på, den är helt enkelt skitbra. EL GUSTO!

Trailer till filmen:

Chaabi inspelad 1965:

El Hadj M’hamed El Anka:

Spotify:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.