Rävar i Mjölby

_DSC0875fin

Jag har hört talas om att det finns ett med popcorn, och ett med rullskridskor och såklart international cryptozoology men mitt favoritmuseum ligger trots det i Mjölby och koncentrerar sig på porslinsrävar.
Museichef Mattias Frisk svarar på några frågor.

Kommer du ihåg hur du fick den första räven i samlingen?
Ja det var i februari eller möjligtvis mars 2009. Under kort tid införskaffades för museets räkning tre stycken rävfiguriner på en loppmarknad i Mjölby.

Vid hur många rävar visste du att det skulle bli en samling och ett museum, Mjölbys enda officiella för miniatyrrävar?
Det var klart nästan från första början. I museets vagga var förhållningssättet dock något mer humorbetonat än i dagsläget. Se detta blogginlägg från mars 2009: http://kvittermaskin.blogg.se/2009/march/

Har du forskat mycket om vad räven symboliserar och vad den betytt historiskt?
Nej inte egentligen, jag har visserligen ett stort intresse för och grundläggande kunskaper i semiotik (läran om tecken) och konsthistoria tack vare min konstvetenskapliga utbildning vid Linköpings universitet, men jag har inte läst in mig på djupet om räven som företeelse rent kulturhistoriskt. I dagsläget bedrivs tyvärr ingen som helst forskning vid museet, även om personer med hög akademisk skolning och kompetens finns i kretsen kring museet. Vad vi långsamt försöker att åstadkomma är snarare att presentera den rikedom och variation av artefakter som kan kategoriseras som ”rävfigurin” genom att samla in sådana och presentera dem online. Tankar har funnits på att sammanställa bildmaterial hämtat från olika källor på nätet men vi har valt att endast presentera artefakter som finns i museets ägo, dels för att undvika upphovsrättstvister med fotografer, dels för att kunna göra mer uttömmande tolkningar och beskrivningar av den enskilda artefakten.

Var det en tillfällighet att det blev just det djuret?
Nej, som konstnär arbetade jag under en tid med räven som centralgestalt i ett antal verk som kretsade kring mytologin om häxmästaren och vattenvandrarskorna. Den blev ett naturligt val då jag ville börja samla något för att göra besöken på de lokala loppmarknaderna mer intressanta, figuriner som gestaltar hundar och katter är alltför vanliga, rävar kändes som en rimlig utmaning.

Du skriver på hemsidan att det till största delen handlar om donationer från generösa privatpersoner. Hur aktiv är du själv när det gäller att söka upp speciella och unika artefakter?
Ja det stämmer. När folk som besökt online-museet besöker en loppmarknad och får syn på en billig rävfigurin har de svårt att låta den stå kvar oköpt. Men kanske har de själva inte har de resurser, tid och ork som krävs för att starta ett eget miniatyrrävsmuseum. Detta har på sätt och vis drabbat mitt eget insamlande av artefakter då loppmarknaderna i min närhet dammsugits på rävar av entusiastiska följare. Det bör även tilläggas att museets finanser för tillfället är synnerligen undermåliga så donationerna är högst välkomna. Under det senaste året har dock mitt arbete som illustratör och konstnär tagit så mycket tid att jag inte kunnat lägga så mycket energi på Mjölbys enda officiella museum för rävfiguriner faktiskt kräver för att på ett tillfredsställande sätt sprida kunskap och öka intresset för sådana artefakter vi insamlar.

Finns det någon räv ute på porslinsmarknaden som du skulle betala stora pengar för?
Om det fanns stora pengar i museets kassa finns det några guldkorn vi gärna lägger beslag på, till exempel kan Royal Copenhagens vackra månskådare nämnas.

Jag är lite förtjust i origamiräven, är det du som har gjort den?
Nej den är gjord av en av museets goda vänner konstnären och illustratören Jenny Brännare

Kolla in samlingen och läs! http://www.mattiasfrisk.com/porslinsravsmuseum/start.html
(Alla bilder därifrån)

_DSC1028_DSC0983

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.