Claes Hylinger 80 år!

En regnig januarimåndag var vi på Rönnells antikvariat, tillika huvudkvarter för Vestrogotiska Patafysiska Institutet, för att vara med och fira Claes Hylingers 80-årsdag.

Trots att det var länge sedan det kom en Hylinger-bok och trots att jubilaren inte själv var på plats, var intresset stort – kön ringlade lång längs Birger Jarlsgatan vid öppning. Under kvällen berättade Pekka Särkiniemi, Gabriella Håkansson, Mats Granberg och Simon Sorgenfrei om sina olika upplevelser av Hylingers författarskap. I publikvimlet syntes Leif Pagrotsky och Joakim Pirinen.

Håkansson – som är briljant; jag tipsar gärna även om hennes Poe-avsnitt nyligen i Snedtänkt – satte, både uppskattande och problematiserande, in Hylingers författarskap i ett sammanhang. Hon beskrev Hylingers författarskap som en frisk fläkt, ett uppror mot den postmoderna litteraturen på 1980-talet då litteratur kunde uppfattas som en “sekulär religion” och tog sig själv på väldigt stort allvar. Hylinger och patafysikerna ägnade sig istället åt lek, practical jokes, en “sublim svindel”. Men något skavde: var finns kvinnorna inom dessa spännande litterära sällskap och i flanörromanernas manliga feelgood?

Den nyanserade ambivalensen är ingen dålig hållning på hyllningskvällar, kände jag när jag hörde detta. (Och på ett liknande sätt, men lite annorlunda, som Håkansson beskriver, känner jag själv gentemot till exempel Paul Austers böcker i dag.) Dock var det med upprymdhet – snarare än ambivalens – som jag begav mig hemåt från Rönnells antikvariat denna kväll, då regnet fortfarande strilade ner i Stockholmskvällen. Till sist, och återigen: grattis Claes Hylinger! Tack för upprymdheten dina böcker skänkt alla dessa regniga måndagar…

***

Detta är det första inlägget i BCNVT-bloggen 2023. Under året har vi en särskild inriktning:
* Vi skriver om saker vi går på – sådant som händer bortom ens skärm/dator/mobil.
*Sådant som händer här och nu, då och där – viktigt inte minst post-corona.
*Konserter, samtal, utställningar, filmer, föreställningar, festivaler, evenemang osv.
* Vi skriver om det inom en vecka efter att det har hänt – det finns inga skrivscheman.
* Behöver inte vara jättelånga texter, och enbart bilder kan ibland säga mer än 2023 ord.
Skriv gärna till bcnvt.info@gmail.com om du vill vara med och bidra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.