The Old Way Out Is Now The New Way In

Har nån fortfarande kvar sina mp3-bibliotek, nedladdade via små lappar i skivkonvoluten eller piratnedtankade från obskyra källor? Kommer nån ihåg sina mp3-or? Jag hade glömt mina.

Jag återupptäckte nyligen min musik-app i telefonen. Det första jag stötte på var en alternativ version av The Go-Betweens ”The Old Way Out Is Now The New Way In”, med saxofon. Den var bättre än den mer kända lp-versionen på Spring Hill Fair. Vad fanns där mer?

Jag sökte vidare i appen. Där fanns mycket med The Go-Betweens. Jag hade laddat ned alla spår från boxen G Stands For Go-Betweens: The Go-Betweens Anthology Volume 1 till datorn, importerat dem till en telefon, fått platsbrist, gjort ett hårdare urval, migrerat urvalet till en ny telefon etc., och sedan glömt det hela.

Nu fanns i telefonen en alternativ historieskrivning, från de tidiga singlarna över de tre första lp-skivorna, plus de bästa sällsynta outgivna låtarna, demon och alternativa versioner. ”This Girl, Black Girl”, ”Just A King In Morrors”, Stop Before You Say It”, ”Newton Told Me”; ”Hope”; ”Attraction”, ”Emperor’s Courtesan”, ”The Power That I Now Have”, ”Secondhand Furniture”. Demon till ”Unkind and Unwise” slår albumversionen och de tidiga versionerna av ”Bachelor Kisses” och ”Part Company” kan konkurrera med de mer kända vinylversionerna. De bästa albumspåren 1981–1984 kompletterade paketet.  

En andra mp3-samling i telefonen var ett pärlband digitala singlar av Bonnie ’Prince’ Billy, men där fanns också Bill Drummonds The Man (aldrig officiellt tillgänglig digitalt), en unik version av ”Maid of the Loch” med Karine Polwart och en radiosession där The Sexual Objects tolkar Kevin Ayers. Inte illa. Kanske är detta motsvarigheten till att hitta kassettbandet du spelade in till dig själv inför tågluffen.

Jag har också ett annat mp3-minne. Min dotter hade som pre-teen fått sin första mobiltelefon, med begränsat minne. Vi lyckades endast tanka ned Doug Paisleys andra lp Constant Companion och de första låtarna på Bill Drummonds The Man. Vilket fantastiskt bibliotek för en öde ö.

Dottern älskar sedan dess Paisleys ”No One But You” och hela skivan. I begränsningen skärps uppmärksamheten.

The Old Way Out Is Now The New Way In.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.