Efter tuppluren

Strax före klockan 18 ikväll vaknade jag på soffan. Då hade jag sovit i över två timmar. Innan dess två intensiva och roliga dagar på resa med jobbet. När jag vaknade värmde jag en matlåda som fanns i kylen, lagom för en nyvaken gräsänka. Gick tillbaka till soffan, lätt groggy efter den långa tuppluren. Och efter ett tag slog det mig: det är ju min bloggdag idag! Vad ska jag göra?

Igår var det Elias bloggdag och inlägget annonserade hans kandidater till Bäst 2018-listan, ett upprop där Bläck Charm Nostalgi Vassa Tänder uppmanar alla som vill att sammanställa en personlig lista med tio favoriter bland musiken som släppts under året. Elias spotifylista med kandidater innehåller 40 spår. När jag såg uppropet på Facebook tänkte jag att det där blir svårt för min del. Jag lyssnar inte på så mycket nysläppt musik att jag kan få ihop tio kandidater. Men jag vill gärna försöka.

Började klicka runt på Spotify, kolla vad jag lagt till på min lista 2018. Där fanns nio låtar varav en faktiskt är släppt i år, Chloris av Shida Shahabi. Resten var till stor del 60- och 70-tal, men som jag upptäckt i år (till exempel en låt med Les Rallizes Dénudés som dök upp via algoritmgenererade Daily- eller Weekly-listan). Jag måste söka bortom mina egna skrala listor om jag ska få ihop en tio-i-topp-lista.

Fick syn på en samling föreslagna låtar baserad på min lista med Shahabi och Les Rallizes Dénudés. Också en hel del äldre saker, men ambientmakaren Chihei Hatakeyama som jag lyssnar på ibland fanns med i listan och han har ju släppt något i år! Klickade vidare till sidan med hans samlade album på Spotify och såg att det stod 2018 som utgivningsår på fyra olika album. Jag vet ju att utgivningsåret inte alltid stämmer på Spotify, så jag gick till Hatakeyamas sida på Bandcamp. Det stämde. Han har sprutat ur sig nya album likt en födande sjöhäst i år och jag är inte säker på om jag lyssnat igenom något av dem.

Jag kommer nog inte längre med listprojektet ikväll och kan inte presentera några kandidater än. I stället har Hatakeyamas musik fått spela vidare medan jag ligger på soffan. Hans musik kan man alltid gå till om man behöver något att kapsla in sig med under tankekrävande skrivbordsarbete, gärna med hörlurar. Det är också musik som förstärker stämningen i rummet när solen fladdrar på väggen en lördagsförmiddag. Jag har inte tittat på väderprognosen för i morgon, men efter senaste dagarnas bakslag från lovande vinter till blöt och lerig höst (leran är särskilt närvarande pga det stora dräneringsarbetet som pågått hela hösten längs vår huslänga) verkar lördagssol inte vara att räkna med. Det gör inget, för musiken drar fram det stämningsfulla också ur det gråaste.

‘This album entitled Afterimage (…) was composed in inspiration from a piece of photograph Hatakeyama found in Istanbul’s antique store.’, står det om ett av årets fyra nya album.

Skärmavbild 2018-11-30 kl. 21.44.44
Bild: Chihei Hatakeyama, Bandcamp

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.