Radio Faun 3: Faunerna åker tåg

Faunvärldarna utvidgas! I program nummer tre av The Marble Fauns serie med inspelningar och undersökningar i radioform är temat tågresor. Detta program, Faunerna åker tåg, dokumenterar en resa utmed sträckan Göteborg-Varberg-Borås-Göteborg. Det hela ägde rum i lördags, 19 maj. I Göteborg pågick förberedelserna inför Göteborgsvarvet. Det var skönt att lämna invasionen av springande människor och enorma folkmassor bakom sig och i stället slå sig ned i en tågkupé. Det blev en dag av drömmerier och fantasier.

I programmet pratar vi om den gemensamma kärleken till tåg, men också om det stora antal inspelningar vi gjort av tåg och tågstationer genom åren, bland annat under en workshop på Konstfack december 2009 då vi använde oss av Tvärbanan och dess rikedom av olika ljudmiljöer och möjliga berättelser. Det förekommer också ett antal faunsånger med mer eller mindre tydliga tågkopplingar, från “Melodic Trains” till “Swedenborg Mystery Train”. Dessutom ingår en sång under arbete, “From 7 to 77”, som vi håller på med för tillfället. Texten handlar om Tintin och utgår från sekvenser i böckerna Det hemliga vapnetBlå lotus och Solens tempel. Det känns roligt att bjuda in lyssnarna i vår verkstad!

Så här ser låtlistan i programmet ut:

 1. Time Table Music
 2. Departure
 3. What is Broken
 4. Melodic Trains
 5. Ljud från Tvärbanan
 6. Swedenborg Mystery Train
 7. An Old Career in an Old Town
 8. Boys Building Models
 9. From 7 to 77
 10. Skogens minnen
 11. Music for Friends
 12. Song for Anarchism

Det hela inleds med vår version av George Brechts Fluxusverk Time Table Music från 1959, inspelat på Göteborgs Centralstation i augusti 2010. Förutom inspelningarna av våra samtal i tågkupéerna och i miljöer i närheten av stationerna blev resan även dokumenterad med Isak Eldhs mobilkamera. Det avslutande Oblique Strategies-kortet drogs på Västerbrogatan i Borås, mittemot Wäfveribolagets gamla industrifastighet utmed Viskan som figurerar i sången “Music for Friends”. Det som står på kortet, “Look at the order in which you do things”, är som en kommentar till hela resan. För vi var ju tvungna att ändra ordningen redan innan vi satte igång. Vi hade egentligen tänkt oss att åka till Borås först och sedan vidare till Varberg, men detta tåg med avgång 11.10 visade sig vara ett spöktåg. Alltså blev det så att vi åkte åt motsatta hållet. Det blev en spännande dag, med mängder av upptäckter!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.