Imperial

Neil Tennant från Pet Shop Boys beskrev en gång hur han upplevde perioden 1986-1988 för sin berömda popduo: “I felt at this time that we had the secret of contemporary pop music, that we knew what was required. We entered our imperial phase.”
 
Ni känner säkert till Let’s Eat Grandma, de båda brittiska tonårsflickorna Rosa Walton och Jenny Hollingworth, som med hjälp av en närmast gränslös lekfullhet och begåvning på egen hand lyckades rädda livet på den experimentella popmusiken genom att släppa debutalbumet I, Gemini 2016. Det var en typisk debutskiva full av vimsiga infall och barnsliga saxofonsolon, men även av ganska murriga ljudkollage. Det är ett av de senaste årens allra finaste album.

Efter att ha älskat sönder de båda singlarna inför det kommande albumet I’m all ears känns det naturligt att plocka fram Neil Tennants begrepp ”imperial” igen. ”Hot Pink” och ”Falling into me” drivs båda framåt av den nutida popmusikens mekanismer. Let’s Eat Grandma har fattat vad som krävs när de plötsligt tar ett stort kliv ut i glittret och gör riktig pop, som folk dansar till på klubbar och streamar i sina telefoner. Den typen av musik som folk gillar.
 
”Hot Pink”, metallisk och feminin, producerad av SOPHIE och Faris Badwan, släntrar rak i ryggen längs catwalken, medan ”Falling into me” är en episk syntetisk drömväv, som ändrar karaktär flera gånger, innehåller massor av effektiva hooks och avslutas med ett sprött saxofonsolo.
 
Det sägs att duon spelade på Way Out West i somras, ingen jag känner såg dem, men efter de här båda singlarna är det plötsligt inte långsökt att tänka sig Let’s Eat Grandma ge Summerburst en injektion av konst och excentricitet i sommar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.