Premiär: Radio Faun!

The Marble Fauns vs The Mountain Goats: Hail and Farewell Gothenburg

Vi har pratat om det ett tag, hur spännande det skulle vara att skapa en egen radiostation, med egna poddsändningar från studion där vi gör våra inspelningar och som vi kallar för Studio Krims Krams. Vi har ju så många låtar som vi inte har spridit ännu, hundratals sånger och melodier, och det finns så många olika ingångar i materialet, bisarra och lekfulla, labyrintiska och platsspecifika.

Den marmorfaunsverklighet vi försöker frambesvärja skulle kunna få nya och alternativa innebörder med hjälp av radioberättandet. Andra röster, andra färgläggningar. Ibland i samtal med personer vi har varit i kontakt med genom åren, olika konstnärer, musiker och författare. Ibland bara vi i studion, Magnus Haglund och Isak Eldh, som berättar om upprinnelserna till olika sånger och ljudexperiment. Till exempel varför vi är så intresserade av 1800-talsförfattaren Nathaniel Hawthorne. Eller vad Jean Tingelys självförstörande maskiner har betytt för de rytmer vi arbetar med.

Sen dök det här med Bläck Charm Nostalgi Vassa Tänder-bloggen upp. Under ett samtal med Elias Hillström och Stefan Zachrisson på Tre Vänner i slutet av januari nämnde jag mina och Isaks idéer om olika radioprogram kring The Marble Fauns verksamheter, och de svarade omedelbart: låt det vara en del av bloggen. Och så kommer det att bli. Det vill säga: varannan gång jag medverkar på bloggen är det ett nytt radioprogram som läggs upp. Namnet på stationen är Radio Faun och här kommer olika äventyrliga berättelser om ljudens betydelser att förekomma.

Inledningsprogrammet handlar om hur vi satte igång det hela våren 2008 med hjälp av textmaterialet till den amerikanska gruppen The Mountain Goats outgivna skiva Hail and Farewell Gothenburg. Den skivan bestämde vi oss för att göra i stället. Tio sånger som vi spelade in 2008-09 och som inte heller de har givits ut. Denna outgivna version av en outgiven skiva kan man höra i sin helhet i programmet.

Det förekommer också, som ofta under våra inspelningssessioner, kortdragningar ur Oblique Strategies. Ja, användningen av Brian Enos och Peter Schmidts konceptuella kortlek har blivit en betydelsefull del av våra metoder att hamna någon annanstans, förbi det kontrollerade och kalkylerade, och kortleken lär dyka upp fler gånger framöver, också i radioversion. Den skapar metafysiska sidoingångar, ett irrationellt spel med tidsföljderna, en allvarlig lättsamhet i tonfallen.

 

 

Men en poddsändning som ett sätt att släppa helt album, är inte detta ett helt vansinnigt projekt? Jo, det finns något lockande orealistiskt i tilltaget. Det hela blir i slutändan ett krig med den illusoriska verklighet som omgärdar samtida ljudproduktion, med exklusiva vinylutgåvor och fetischismen kring samlarobjekten och hur de når sin tilltänkta publik. Det där är ju i princip otänkbart för oss, vi har inte de ekonomiska förutsättningarna. Vi måste uppfinna andra sätt att nå dem som eventuellt kan vara intresserade av våra inspelningar.

Samtidigt är vi fascinerade av de alternativa kontexter som kan uppstå kring olika sorters material, till exempel den vridning av perspektiven som hör ihop med att två personer baserade i Göteborg tar sig an texter skrivna av en amerikan som en gång spelat med sin grupp i Göteborg och därefter börjat fantisera om livet i den svenska hamnstaden. När detta tas över av oss lägger sig berättelserna i olika skikt, bredvid och över varandra.

Frågan är naturligtvis berättigad: Vem riktar vi oss till med en radiosändning som är närmare tre timmar lång? Det omedelbara svaret är: till dem som låtar sig lockas in i denna skog av melodier och fantasier om världen, där exempelvis discomusikens upprepningsrytmer får John Darnielles texter att handla om något helt annat än vad som ursprungligen var avsikten, och denna förflyttning gör Göteborg till en lika overklig som högst reell plats. Ja, vi pratar en hel del om detta i programmet, om vad det betyder att promenera utmed hamnen eller runt djurgårdarna i Slottsskogen och drömma om den musik som hör ihop med staden. Bergsgetternas Göteborg och marmorfaunernas. Vi har ingen aning om hur många eller hur få våra presumtiva lyssnare är, men vi vill etablera kontakt och därför har vi startat Radio Faun. Du är varmt välkommen att lyssna!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.