Bäst just nu, enligt BCNVT (29/10, 2017)

”Bäst just nu, enligt BCNVT” uppdateras sista söndagen varje månad. Texter denna månad av:  Elin Franzén, Petter Herbertsson, Mattias Holmberg, Anders Sveen och Stefan Zachrisson.

1.
Skiva: L’RAIN – L’RAIN
Astro Nautico
L’Rain, pseudonym för Taja Cheek, är en ung Brooklynbo med en lätt förbryllande bakgrund i konstvärlden, queerorienterade noisekretsar och det genretrotsande bandet Throw Vision (tänker inte ens försöka). Från början klassiskt skolad pianist med Debussy som största ledstjärna. Jag har ingen erfarenhet av psykedeliska droger, men antar att den här skivan är så nära jag kan komma. Så fort jag lyssnar tiltas verkligheten, synfältet dras ut som en plastfilm och jag tappar balansen. De totalt skruvade harmonierna och den bomullsmjuka produktionen… Det är apokalypsen: gnistrande och färgsprakande som en futuristisk cinemascopefilm i technicolor. Släpp taget och låt dig uppslukas. Petter Herbertsson

9789150119657
2.
Bok: EVA LINDSTRÖM – KUNGEN OCH DROTTNINGEN
Alfabeta
Den milda vardagsanarkismen i Eva Lindströms bilderböcker är min ledstjärna. Man hittar en häst. Dagarna går som bekant. Något är annorlunda, plötsligt helt vanligt. Vi blir några andra, ett par stövlar på huvudet våra regalier. Du och jag, inte så mycket mot världen som i den, gjord till vår för en stund. Allt är rätt, ingen gör fel. Någon går iväg. Färgerna flyter ut över sidan, skiftar som en årstid. Ju märkligare något sker ju mer förståeligt, det som inte känns igen är det som händer jämt. Jag är fyra år, jag är fyrtio, jag är två, fyrtiotvå. Jag vänder blad. Igen och igen. Bläddrar som en dåre. Anders Sveen


3.
Tv-serie: CURB YOUR ENTHUSIASM
s9, HBO Nordic
Dokumentär: LONG SHOT
Netflix
Den amerikanska populärkulturjunkien och professorn Adam Kotsko skrev 2010 en ganska rolig essäbok om pinsamhet (Awkwardness, Zero Books) i vilken Larry Davids Curb your enthusiasm fick vara exempel på en radikal pinsamhet som kan ta oss vidare ut ur en rådande samhällsordning. Larry David jämförs med Paulus och den kristna församlingen, vilket känns ganska awkward. Hur detta normbrytande kunde hjälpa en människa i nöd får vi dock se i Netflixdokumentären Long shot. Larry David valde att spela in det klassiska Curb-avsnittet ”Car Pool Lane” under en basebollmatch på Dodgers stadium, vilket bäddar för pinsamma situationer. Long shot är kanske bäst som snackis, men hur Larry David snubblar in i ett högst reellt rättsfall och gör gott mot en människa i nöd är pretty pretty amazing. Mattias Holmberg


4.
Jubileum: BURIALS UNTRUE 10 ÅR
“I wanted the tunes to be anti-bullying tunes that could maybe help someone to believe in themselves, to not be afraid, and to not give up, and to know that someone out there cares and is looking out for them. So it’s like an angel’s spell to protect them against the unkind people, the dark times, and the self-doubts.” För att uppmärksamma att det gått exakt 10 år (!) sedan Burials dovt skimrande Untrue gavs ut publicerar Simon Reynolds artikeln ”Why Burial’s Untrue is the most important electronic album of the Century so far” och jag spellistan med mina 10 Burial-favoriter, från ”Distants lights” till ”Inner city life – Burial remix”. Stefan Zachrisson

filertillkaffet

5.
Podtävling: SVERIGES KORTASTE MASH-UP
Det var nog redan i tonåren som tog jag del av Jocke Bobergs musikaliska skaparglädje i form av fyndiga mashups som dök upp i P3. Fast det var först långt senare jag förstod att det var just Boberg som låg bakom dem. På senare år följer jag med barnslig glädje (den bästa glädjen) podcasten Filer till kaffet med knasgeniet Boberg bakom mikrofonen. Just nu pågår i podcasten tävlingen ’Sveriges kortaste mashups’. Sunes jul möter PC-startljudet, Bo Holmström möter Blur, E-type möter Roadrunner (aka Hjulben). Ju kortare och smartare, desto högre skrattar jag. Trams av bästa kvalitet gör gott i den allt mörkare hösten. Elin Franzén

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.