Work as if you were in the early days of a better world

75526586

WORK AS IF YOU WERE IN THE EARLY DAYS OF A BETTER WORLD
Texten på husvagnen i bilden ovan trodde jag vara en parafras på ett citat från skotske författaren Alasdair Gray. Men när jag kollade på nätet närmade hittade jag detta: “Gray frequently uses the quotation, ‘Work as if you live in the early days of a better nation’, which is engraved in the Canongate Wall of the Scottish Parliament building. He attributes the quote to Canadian author Dennis Lee.” “World” är ju dock mycket bättre än “nation”. Skäggiga mannen på bilden är för övrigt Aidan Moffat, och hans senaste skiva med Bill Wells, The most important place in the world, rekommenderas å det varmaste!

Sista december, om en dryg månad, fyller bloggen ett år och det firar vi genom att lägga ner den. Inte för att vi tycker att den har varit ett misslyckande, tvärtom; för oss har bloggen varit lika viktig som böckerna vi gjort. En bok har ofta en spännande början och ett tristare slut, något som inte alls är godtyckligt utan bestämt av författaren. Detsamma gäller bloggen; det finns också en början och ett slut, bestämt på förhand av oss själva. Redan när bloggen startade i våra huvuden i slutet av förra året hade vi bestämt att den skulle vara ett årsprojekt och att vi sedan skulle göra något annat. Exakt vad vet vi inte ännu. Nåväl, jag fortsätter att blogga om bloggen genom att presentera lite statistik från året som varit, och den värld som bloggen har varit, befolkad av inlägg, besökare och lite respons:

STATISTIK
Antal publicerade inlägg: 313 (Kommentar: Och 0 böcker utgivna 2015.)
Antal medverkande skribenter: 34 (Kommentar: 24 män, 10 kvinnor)
Views: 33 319 Visitors: 16 246 Views per visitor: 2,05 (Kommentar: Färre än Kissie, fler än Ord & Bild. Det får anses godkänt.)
Antal länder vi haft besökare från: 97 (Kommentar: Jättekonstigt, men hej hej alla läsare i Mocambique, Azerbaijan och Morocko!)
Antal kommentarer: 14 (Kommentar: Och inte en enda diskussion. Det ganska blygsamma kommenterandet och diskuterandet har skett på Facebook, den ordningen har vi inte kunnat rubba).
Mest klickade inlägg: Klas Senatus Sjögrens ”It was the very best of times mixed with the very worst” Leyla Sanai – a story of an NME writer (Kommentar: Enda inlägget skrivet på engelska. Klickat, kommenterat, lajkat, retweetat av Crepuscule, Julie Burchill, Ian Penman osv.)

SIMON REYNOLDS-MEJL
Jag skickade länken med Leyka Sinai-intervjun till den engelsk musikskribenten Simon Reynolds, vars svar väl också också handlar om ett slags “early days of a better world”.

“Hi Stefan

Thanks for that – very interesting

I like that Leyla mentioned that NME was a welcoming environment for women.

The old weekly music press often gets accused of being male-dominated – and certainly there was a preponderance of male writers – but my sense of it through working at Melody Maker in the late Eighties was that as far as office spaces go, these music papers were pretty nonsexist – here and there you would find the odd sexist creep for sure, usually from an earlier era of rock – but mostly it was nerdy, shy boys lacking in social skills but who really wished more women wrote for the papers and were generally supportive of those who did.

Indeed Caitlin Moran said in her memoir that Melody Maker in the early 90s when she worked there had a higher concentration of male feminists than any other work environment she’s passed through.

Still it wasn’t always like that – I am working on a book about glam rock and so have got hold of a load of Melody Makers and other papers from the early 70s. And in the very earliest one, from about 1970, MM’s editorial staff is listed in various categories and one of them is Staff Men – not Staff Writers, as it would later be – but Staff Men! And literally there is not a single female employee. I think they had one female freelancer! So things definitely improved during the course of the Seventies. Punk and postpunk had a big effect on opening things up.

I knew about Leyla’s recent struggles with illness but did not know about her family background – how awful.

All best”

1 thought on “Work as if you were in the early days of a better world”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.