A Field Guide to Getting Lost

Jag funderar på om Marble Fauns kommer att spela Sebald Labyrinth på Bläck Charm Nostalgi Vassa Tänders evenemang Att kartlägga en plats nästa lördag? Sebald Labyrinth är det allra längsta spåret på nya trippelalbumet Some Very Long Songs som kommer att släppas i samband med evenemanget. Drygt 30 minuter pop inspirerad av författaren WG Sebalds irrande i ett brittiskt hedlandskap.

I sin essä om Grant Gees film Patience (After Sebald) beskriver Magnus Haglund, ena halvan av Marble Fauns, Sebald Labyrinth som ”ett mentalt territorium”. Ordet territorium är ju avlett av latinets terra, land, och terra incognita är ett uttryck för de områden på gamla kartor som ännu var outforskade. Sådana områden finns det nästan inga kvar på Jorden men i själen är de irrande, labyrintiska resorna in i det okända och outforskade ännu möjliga.

Labyrinten är ju en metafor för en situation där man tappat kontroll över geografin. Det finns självklart något ångestfyllt över detta, att inte kunna hitta ut, att kanske vara instängd i labyrinten för all framtid. Men det är inte alls den känslan som dominerar musikstycket som Marble Fauns gjort. Tvärtom låter jag mig gärna sugas in av labyrintens katedraliska ljudgobelänger och långsamma rytmer som stadigt vandrar vidare med mig genom detta luftiga slott.

Det känns som att både jag och många i min närhet har skrivit spaltkilometer om detta att irra och tillåta sig att tappa fotfästet. En individualistisk sysselsättning kan man tro, ett slags privat inre utforskning. Men det som slår mig när jag lyssnar på Sebald Labyrinth är att den här musiken är en kamrat på vandringen, snarare än ett verktyg. Trots att vinden viner och orden, om att ständigt återvända till samma punkt, oroar så är jag fundamentalt trygg. Kanske är det så att Sebald Labyrinth i själva verket handlar om kamratskap? Att ha en vän som delar känslan av förvirring och förlust, vars rytmiska fotsteg bredvid ens egna oförtrutet trampar vidare trots att utvägen inte finns i sikte.

Jag är så tacksam att det inte finns någon karta över Sebald-labyrinten.

södertäljevägen södertäljevägen2
Foto: Mia Holmberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close