“Min mamma skulle gifta sig med min pappas bror – men han råkade ut för en olycka”

10171249_10152123250892734_2219789734419077344_n

På bilden, från vänster till höger: min mamma, namnlös släkting, mormor Gerda, morfar Erik. Tagen någon gång på 1950-talet, på gården Ståltorp i Västergötland.

Mitt senaste inlägg handlade om stadsdelen Kristineberg i Borås, där jag växte upp. Detta inlägg är en intervju med min mamma, om hennes uppväxt.

Vad hette dina föräldrar? Hur gamla var de när du föddes?
Gerda och Erik hette min föräldrar. Min mamma var 40 år och min pappa 43.

Vet du hur de träffades?
Min mamma skulle gifta sig med min pappas bror. Men han råkade ut för en olycka. Han dog när han blev sparkad av en häst på gården där han arbetade. Mamma hade redan slutat sitt arbete som piga på en herrgård och hade ingenstans att ta vägen efter detta. På gården han kom ifrån fanns hans föräldrar och hans bror. Mamma flyttade hem till dem och blev tillsammans med brodern Erik, som blev min pappa. Men jag tror inte det var så mycket kärlek mellan dem, det var mest ett vänskapsförhållande.

När och var föddes du? Vet du något om omständigheterna?
Jag föddes den 3 juli 1947 i Falköping. Det var nog en komplicerad förlossning, som det kan vara när mamman är lite äldre. Jag vet att läkaren kom flera gånger om dagen för att se hur min mamma mådde. Hon var nog rätt så dålig, vad jag förstod.

Vad arbetade dina föräldrar med?
De hade en gård. Den var inte stor, ca 3 hektar. Men vi var nästan självförsörjande med vad som odlades där.

Hur och var bodde ni?
Mina föräldrar bodde på den gården, Ståltorp, som ligger i Ugglums socken och numera hör till Falköpings kommun.

Hur hade ni det ekonomiskt?
Det var mycket sparsamt. Mina föräldrar fick jobba mycket och hårt för att få det att gå ihop och kunna leva på det som gården kunde ge dem.

Hur såg dina föräldrar på barnuppfostran?
De hade den tidens uppfostran, som gick ut på att man skulle lyda sina föräldrar. Det var det viktigaste, att de bestämde vad man fick  och inte fick göra. Men de brydde sig mycket om oss och jag var nog överbeskyddad av min mamma, när jag växte upp.

Hur trivdes du i skolan? Vilket var ditt favoritämne?
 Jag gick sju år i det som då kallades folkskolan och är det som nu heter grundskolan. Åren mellan 1954 och 1960. Jag tyckte det var roligt att gå i skolan, att lära sig alla ämnen och jag hade bra lärare hela tiden. Läsning var väl det jag tyckte bäst om, men alla ämnen var intressanta. Jag hade ju lätt för att lära mig och tyckte det var roligt. Idrott var väl det som var sämst, för jag var inte alls bra i det och jag blev alltid vald sist när man skulle välja lag till olika aktiviteter.

Hur skulle du beskriva dig som barn/tonåring/ung vuxen?
Jag var väldigt blyg och mycket ensam. Det fanns inte heller så många barn i närheten där vi bodde. Jag ville gärna flytta till Falköping, som var den närmaste staden, men det kunde jag inte göra förrän jag fyllt 18 år. Andra människor tyckte nog också att jag var en blyg, tystlåten tjej som inte syntes så mycket. Det fanns inte heller så mycket att göra på landet mer än att hjälpa till på gården.

Vilka var dina största intressen?
Att läsa, vara ute i naturen, vandra, och att se film på bio. Så mycket mer var det väl inte. Det som jag läste var mest veckotidningar. Inte någon enda bok fanns det i mitt hem, så det var på biblioteket i skolan jag kunde låna böcker.

Finns det något särskilt minne som stannat kvar från den här tiden?
En mycket varm sommardag när jag var ca 10– 12 år bad mamma mig att gå ut till Pappa som var ute på åkern och hängde hö på stackar och ta med mig en kruka med kallt vatten till honom. Jag tyckte inte det var speciellt roligt men gjorde det ändå. Det var inte så långt att gå och när jag kom fram till honom blev han så glad och tacksam för att jag hade kommit till honom med det och att han fick sällskap av mig en stund. Hans tacksamhet för lite vatten en väldigt varm sommardag har stannat kvar i mitt minne.

Hur var samhället under 1950- och 60-talet, som du upplevde det?
Jag upplevde inte så mycket av det mer än det man hörde på radion och vad mina föräldrar pratade om, som mest handlade om deras situation som bönder. Det var väl inte perfekt precis, de hade sina bekymmer. Vi hade ingen TV och nyheterna på radion var inte något man tänkte på. Det man hörde var väl det som hände med jordbruket, att det inte skulle finnas några småjordbruk längre, att de skulle slås ihop och bli större för att man skulle tjäna mer på det och att priserna på jordbruksprodukterna minskade.

När flyttade du hemifrån och vart?
Jag flyttade till Falköping som var den närmaste staden, 1,5 mil hemifrån. Jag ville ta körkort när jag var 18 år och det var teorilektioner på kvällarna så det var svårt att bo i Ståltorp, det gick inga sena kvälls-/nattbussar dit. Det var en ursäkt också för att få flytta hemifrån.

Vilka var dina första avlönade jobb och hur trivdes du med dem?
Jag visste inte vad jag skulle göra, jag saknade skolan. Vad kunde jag göra? Jobba inom vården ville jag inte för jag klarade inte av att se blod och sprutor. Industri, fabrik som sömmerska, nej, jag var inte så snabb som det krävdes så det var ingenting för mig. Stå i något slags affär, nej, det var för mycket folk, jag var fortfarande mycket blyg. Så det som återstod var kontorsarbete, tänkte jag.

Jag sökte jobb som kontorsbiträde på den största fabriken i Falköping, Haglund & Söner, som tillverkade rullgardiner och senare också köpte in mattor och gardiner till försäljning. Där stannade jag i fem år, från 1963 till 1967. När jag började mitt första riktiga jobb var min tanke att jag skulle bli rik, inte ha det så fattigt som vi hade haft det hemma. Vi hade väl mat och kläder, men aldrig något annat som vi kunde göra. Kläder och nöjen var inte något som vi hade pengar till, men det fanns en hemsömmerska som sydde många av mina kläder.

Hur träffades du och min pappa första gången?
Vi träffades sommaren 1967 på en dans som var på lördagar i Folkets Park, i Falköping. Vi dansade den sista dansen och sedan följde han mig hem. Sedan dess var vi tillsammans. Han flyttade in hos mig i min lägenhet i Falköping. Lägenheten var min första egna. En bostadsrätt, en etta med kokvrå.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.