Att kartlägga en plats: Midsommarkransen och Aspudden

IMG_4241

Bläck charm nostalgi vassa tänder firar tre års existens genom en konsthändelse som rör platserna Midsommarkransen och Aspudden och dess betydelser. Evenemanget innebär en blandning av utställning och vernissage, filmvisning, konserter och samtal. Lördag 24 oktober kl. 13–22. På Biocafé Tellus, Vattenledningsvägen 46 i Midsommarkransen.

Till vernissage och utställning, i kafét, är det fri entré hela dagen. Övrigt innehåll är i biografen, inträde dit 60 kr. Begränsat med plats (100 platser), först till kvarn. Biljetter kan köpas på Tellus från kl 13.

Kl 13–16:
Utställning och vernissage
Dels av en klass i Grafisk illustration design & illustration på Konstfack, dels av Amanda de Frumerie. Studenterna kommer, utifrån workshops av Magnus Haglund, att göra egna affischer och en ny gemensam karta över området, producerade genom risograf-teknik i samarbete med det Midsommarkransen-baserade konstkollektivet Peow! Studio. Amanda de Frumerie visar en serie miniatyrbilder baserade på de olika rummen i Georges Perecs roman “Livet en bruksanvisning”.

Brädspel
Dessutom visar Amanda ett brädspel inspirerat av Aspudden. Arbetsnamn: 1986.

Kl. 16.45–18.00
Filmvisning
av Rainer Hartlebs första film, dokumentären “Jag bor på Hägerstensvägen och på samma sida finns ett system” (1970). ”Den skildrar Stockholmsförorten Aspudden, som då var rivningshotad. En aktionsgrupp hade bildats för att bevara det som var tänkt som ett mönsterområde för arbetare i början av seklet men som nu var starkt förslummat”. Hartleb är på plats och introducerar filmen.

Kl 18.20
Marja-Leena Sillanpää:
Universums alla ljud (försök till kontakt med Randi Fisher). Konstnären Marja-leena Sillanpää arbetar med olika material – text, teckning, funna objekt, ljud – som hon transformerar och sätter samman enligt egna principer. I denna performance använder hon sig av radioapparater och elektroniska redskap i ett försök att få kontakt med konstnärskollegan Randi Fisher (1920-1997) som i slutet av 1950-talet skapade en serie offentliga verk i Hägersten, en ridå kallad Noaks ark för Uppenbarelsekyrkan och en ridå för barnteatern i Hägerstensåsens medborgarhus.

Kl. 19
Konsert
med Hästköttskandalen. Gruppen består av Ellen Arkbro, Marta Forsberg, Maria W Horn och Kali Malone. ”On October 24th at Tellus Biograf, Hästköttskandalen will present a specially made piece for 4 electric guitars in just intonation performed by Ellen Arkbro and Kali Malone. Hästköttskandalen was formed in Örnsberg during spring 2013 and in February 2015 we released our debut vinyl record Spacegirls on Fylkingen Records.

Kl 20.30
Konsert
med den Göteborgsbaserade konstellationen The Marble Fauns med material från boxen Cities and Citizens som får sin release i samband med händelsen i Tellusbiografen. Den består av tre CD-skivor och en handskriven bok och utgår från platsspecifika frågeställningar och idéer om olika urbana miljöers konstnärliga betydelser.

Med stöd från Stockholm stad.

Relaterat:
Facebook-event https://www.facebook.com/events/717447628386455/
Bio Tellus http://www.tellusbio.nu/
Rainer Hartleb https://sv.wikipedia.org/wiki/Rainer_Hartleb
The Marble Fauns http://www.ueforum.se/reportage/12-3rep1guldpristagarna.php
Hästköttskandalen http://hastkottskandalen.tumblr.com/
Marja-leena Sillanpää http://marjaleenasillanpaa.se/
PEOW! Studio http://www.peowstudio.com/
Amanda de Frumerie https://bcnvt.se/author/amandadefrumerie/
Konstfack http://www.konstfack.se/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.