Problemet med Netflix

Länge har jag misstänkt att streamingtjänster som Netflix opererar enligt samma princip som jag tar mitt kaffe, dvs 90/10. 90% kaffe, 10% mjölk. Bara det att i fallet Netflix står de 90 procenten för skräp och 10 för kvalitet.

Svenska Netflix för tankarna till någon videobutik utanför Kalmar i början av 1990-talet. Få guldkorn, i ett hav av direkt-till-video-filmer. En god dag kan jag tycka att det är en utmaning, en sämre missriktad upptäckarlust. Copyn har dessutom mycket gemensamt med videofilmernas baksidestexter*.

Om ”Zach Galifianakis: Live at the Purple Onion” skriver någon: ”En knasboll med skägg spelar lite piano och blandar en humorcocktail som du borde prova”. Och lyckas på en och samma gång låta trevlig och nedlåtande. Det intelligenta och bearbetade, hafsigt reducerat till något tokigt. ”Var får du alltifrån egentligen?”

knasboll

 

 

 

Min konsumtion av Netflix är numera sporadisk, det är en sekt, en kollektiv drog och jag försöker hålla mig undan. Men just därför lyckas jag också fastna. Jag loggar in för att säga upp kontot, men fångas av något intressant, en ny säsong av ”Making av murderer”, och blir istället kvar ännu en månad. 90-10. Så fortsätter det, och har fortsatt i flera år. Det måste vara en affärsstrategi, eller är jag bara snobbig?

sopranos

För jag vet inte vilken gång i ordningen ska jag på nytt avregistrera mig då jag hittar en standupspecial med Hari Kondolobulo. En Queens-född man, som slog igenom som politisk ståuppkomiker 2006 och därutöver gjort en omdebatterad dokumentär om Apu från The Simpsons. ”The problem with Apu”. Eller, som Kondolobulo ville döpa den: ”Do I really need to explain that?”

the_trouble_with_apu.0

För ett par veckor sedan uppträdde han i Stockholm, i en anonym lokal i Slakthusområdet och hade min bloggdag infallit tidigare hade jag tipsat, för publiken var liten och några framställda stolar tomma. Setet var dessutom underhållande. Vasst, smart. Även om det inte är så Kondolobulo kommer att minnas det.

På grund av den ogästvänliga lokalen, eller någon svårbestämd stämning, skrattade inte besökarna i den utsträckning Kondolobulo hade hoppats på. Folk var roade, men tillbakalutade, typiskt svenska, skulle någon kanske generalisera. Ingen slog sig för knäna. Kondolobulo tog det dock personligt och recenserade oss i realtid. Sämre än norrmännen, men bättre än danskarna. Tills vi knappt var det längre.

Defensivt muttrade han om hur han i alla fall fick pengar för sitt uppträdande, och i en passus ondgjorde han sig över hur han trott att Europa skulle vara en plats för konstnärer och kvalitet, men istället röstade 17% av oss på SD och drömde om att bli mer lika hans hemland Amerika.

Värre blev det när några tjejer utan vidare utstötte visslande-tåg-ljud och en ung kille upprepade gånger skulle avbryta precis innan punchline. På slutet var det hela så pass illa att Kondolobulo skällde ut killen, som mumlade ett förlåt, efter noter.

Det var en besegrad komiker som lämnade scenen. Fylld av romantiska bilder hade han anlänt till Söder och när han lämnade var han en illusion fattigare. Standupskivorna som skulle säljas efteråt drogs in, en bekant fick ett sms i vilket han skrev att alltsammans varit en katastrof.

harikkk

Möjligtvis var det ett misslyckande. Men vad som slog mig efteråt, är att det fanns något vackert med hans tunna hud. Förnumstiga människor måste fråga: Ska det här vara ditt yrke, Hari? Om några rötägg påverkar dig så mycket? Men han har fortsatt, trofast, för hans kärlek till standup tycks trumfa känsligheten. Och ibland lyckas stjärnorna stå i rätt läge.

I hans Netflix-special till exempel. 800 i publiken, inga häcklare, idel skratt och jubel fyller lokalen. Ni som finns kvar på streamingtjänsten, som förresten borde heta Netfix, eftersom det fungerar som en fix för folket, kan göra er själva en tjänst och titta på ”Warn your relatives”. Om terrorism, hatbrott, att bli uppläxad av Tracey Morgan… Samt något om Jesus. Det lackar trots allt mot jul.

Skärmavbild 2018-12-19 kl. 12.03.35

Skärmavbild 2018-12-19 kl. 12.06.12

Skärmavbild 2018-12-19 kl. 12.06.15

Skärmavbild 2018-12-19 kl. 12.03.44

Skärmavbild 2018-12-19 kl. 12.03.49

Skärmavbild 2018-12-19 kl. 12.03.52

Skärmavbild 2018-12-19 kl. 12.03.55

Skärmavbild 2018-12-19 kl. 12.03.59

Skärmavbild 2018-12-19 kl. 12.04.05

Skärmavbild 2018-12-19 kl. 12.04.10

Skärmavbild 2018-12-19 kl. 12.04.20

*Mer forskning behövs.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close