Мзиури live 1973

I måndags gick jag och såg Arvidsjaurs kulturskolas elever bjuda på sin föreställning ”Resan till en bättre värld”, och gick därifrån med ett betydligt lättare sinne än när jag anlände. Barn som sjunger brukar ha den effekten på mig, särskilt berörd blev jag av de två pyttesmå tjejerna som framförde sin egenskrivna låt ”Vi ska till USA”, den var fanimej helt lysande.

МЗИУРИ3

Alla, förutom de allra dödligaste cynikerna, charmas väl i och för sig av sjungande kids, men för mig har det blivit en väldigt stor del av min musikaliska diet. De som känner mig vet att min skivsamling fullständigt svämmar över av barn och ungdomar via fritidsgårdsskivor, obskyra, amerikanska privatpressar från små församlingar, udda singelsläpp från kontinentala Europa med nån tjej som ville lyckas i popbranschen men försvann i mängden, och liknande magiska artefakter.

МЗИУРИ2

Jag har aldrig velat ”växa upp”, inte ens när jag var liten. Min storasyster brukade lura mig att ta enomdan-tabletter genom att påstå att de var krumelur-piller, de som Pippi gav Tommy och Annika så att de aldrig skulle ”bliva stur”. Jag antar att de hjälpte, för jag kan identifiera mig så mycket i barns storögda bild av världen. Och i en post-post-modern värld, där det mesta av kulturen känns medveten och kalkylerad, kan dessa små varelsers musik vara en sån oas av, för att använda ett klyschigt ord, något genuint.

Мзиури4

Jag tänkte i alla fall dela med mig av ett klipp som jag brukar titta på ibland när jag känner mig nedstämd, ett halvtimmeslångt tv-framträdande av den georgiska (tror jag) gruppen Мзиури från 1973. Det är folkmusik och lite pop och en himla massa charm. Det är fint. I världen vi lever i nu är sånt så viktigt, fina saker. Så att vi inte förlorar hoppet, liksom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.